Scandal de proporţii la începutul noului an de învăţământ la Şcoala Generală cu clasele I-VIII din Sacoşu Mare. În loc să intre la clase şi să beneficieze de o festivitate de deschidere, cei 46 de elevi din localitate s-au trezit în dimineaţa zilei de 17 septembrie cu porţile şcolii închise.
Scandal de proporţii la începutul noului an de învăţământ la Şcoala Generală cu clasele I-VIII din Sacoşu Mare. În loc să intre la clase şi să beneficieze de o festivitate de deschidere, cei 46 de elevi din localitate s-au trezit în dimineaţa zilei de 17 septembrie cu porţile şcolii închise.
Părinţii au luat imediat atitudine şi i-au chemat la raport pe reprezentanţii comunei, de la primar şi până la consilieri locali.
La sfârşitul anului şcolar trecut, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ şi Inspectoarul Şcolar Judeţean Timiş au luat hotărârea de a închide şcoala pe motivul lipsei de fonduri şi a numărului redus de copii. Aceştia urmau să fie transportaţi cu cele două microbuze ale primăriei la Şcoala din Darova.
”Consider că această măsură este ilegală. Pentru funcţionarea şcolii este nevoie de 2,9 milioane pe care nu-i aveam şi în decembrie consiliul de administraţie a hotărât ca şcoala să se închidă. A fost un interes pentru ca profesorii de la Darova să aibă salariile mai mari”, declara Sorin Tilihoi, primarul comunei Darova.
Consiliul Local a cerut la Inspectoratul Şcolar Judeţean un aviz pentru funcţionarea unităţii, însă imediat după aceea acesta a fost anulat, fapt care, susţin reprezentanţii comunei, este ilegal, deoarece nu se pot da două avize în acest sens.
”Noi ne găsim acum într-o situaţie dificilă, pentru că părinţii nu vor să-i lase la şcoala din Darova. Au dreptate, pentru că nu avem posibilitatea nici să-i tranportăm. Avem două microbuze, unul de 16 locuri şi celălalt de opt locuri, cu care trebuie să acopăr 15 kilometri de drum şi să tranportăm de la Hodoş şi Sacoşu Mare 60 de copii. Ca să ne încadrăm, şcoala ar trebui să înceapă la ora 10, dar ce facem cu elevii mici, care au doar şase anişori. Copii aceştia vin de pa colinele astea şi de la 4-5 kilometri. Oamenii sunt hotărâţi să aducă de-acasă lemne şi tot ce e necesar pentru funcţionarea unităţii. Eu am făcut demersuri către Inspectorat şi am cerut ca şcoala să rămână deschisă, dar mi s-a spus că acest lucru nu este posibil. Noi am dat o hotărâre de consiliu pentru a asigura 50.000 lei necesari funcţionării măcar a claselor 0-3, la Sacoşu Mare şi Hodoş”, mai spunea edilul şef.
Părinţii copiilor sunt hotărâţi să meargă la Inspectoratul Şcolar Jueţean Timiş pentru a cere conduserii acestei instituţii să lase şcoala funcţională.
”Sunt copii mici care nu pot să facă naveta la şcoala din Darova. La noi şcoala a fost reabilitată integral în urmă cu doi ani şi multe şcoli de la oraş nu arată ca aceasta. Nu ştim de ce s-a luat această hotărâre, dar dacă nu se va deschide unitate de la noi nu o să mai îmi las copilul la şcoală”, declara un părinte revoltat. Conducerea Inspectoratului Şcoala nu a putut fi contactată, inspectorii fiind prinşi în teritoriu cu deschiderea anului şcolar.
Şcoala din Sacoşu Mare a fost reabilitată în urmă cu doi ani, investiţia ridicându-se la 70.000 de lei.
Mai multe amănunte de spre soarta elevilor din Sacoşu Mare puteţi citi în Redeşteptarea de joi, 20 septembrie.