Ingrediente (12 porții)
- 1 kg mere
- 100 g unt
- 200 g zahăr pudră
- 1 plic zahăr vanilat
- 80 g stafide
- 30 pișcoturi
- 5 linguri rom
Pentru ornat:
- 2 mere
- 50 unt
- 10 cuburi zahăr
- 5-6 caramele cu lapte
Util
Răstorni șarlota, torni glazură și decorezi cu mere.
Preparare
Înmoi stafidele în 20 ml rom diluat. Cureți merele și le tai cubulețe. Le călești 3 minute, la foc iute, în 80 g unt încins. Adaugi zahărul pudră și pe cel vanilat și stafidele cu romul și fierbi totul ¼ oră.
Cu untul rămas, ungi o formă rotundă. Înmoi repede pișcoturile în romul rămas, diluat cu 100 ml apă și tapetezi cu ele pereții și baza formei. Umpli forma cu straturi de mere și pișcoturi, terminând cu un strat de pișcoturi. Acoperi forma cu o farfurie și dai la frigider până a doua zi.
Cureți merele pentru decor, le tai rondele și le călești în unt, 3 minute pe fiecare parte. Caramelizezi zahărul în tigaia cu unt și caramele.