A treia ediţie a programului „Şcoala altfel” se numeşte „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” şi se va desfăşura în această săptămână în toate unităţile de învăţământ.
„Proiectul naţional „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” se desfăşoară în toate şcolile şi liceele din ţară, cu implicarea tuturor profesorilor şi elevilor. Astfel, în conformitate cu un orar special, „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” vine în sprijinul intereselor şi preocupărilor diverse ale elevilor, dându-le ocazia să-şi evidenţieze talentul şi în alt context decât cel curricular”, ne-a declarat Aura Danielescu, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.
Concursuri, drumeţii în apropierea oraşului şi excursii în zona Banat, vizite la sedii de instituţii publice, vizionări de filme cu discuţii pe tema acestora, vizionări de spectacole, jocuri sportive, activităţi de ecologizare, prezentări de tradiţii şi obiceiuri Pascale sau confecţionarea de obiecte decorative de Paşti sunt câteva dintre activităţile extracurriculare desfăşurate de elevii lugojeni în perioada 7-11 aprilie.
„Fiecare şcoală în parte şi-a stabilit programul de acţiuni, dar este diferenţiat şi pe clasă. Copiii vor face excursii tematice, vor participa la diferite competiţii şcolare (pe materii, sportive, culturale etc.), vor avea loc spectacole, mese rotunde, dezbateri, campanii (antitutun, antialcool, de prevenire a delincvenţei juvenile, de prevenire a violenţei în şcoli şi în societate etc.), vor fi schimburi de experienţă, vizite de studiu, parteneriate educaţionale şi tematice, activităţi de voluntariat, proiecte comunitare, vizite în instituţii (de exemplu, la Jandarmerie, Pompieri, redacţii TV, radio sau de ziare) şi firme, vizionări de spectacole la teatru; activităţi de voluntariat sau de interes comunitar; tabere, ateliere de creaţie, campanii educative etc. Simultan se organizează fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare”, a mai adăugat Aura Danielescu.
În această săptămână nu se vor desfăşura ore, ci doar activităţi extracurriculare şi extraşcolare în unităţile de învăţământ. Profesorii sunt remuneraţi în această perioadă, dar fără a li se lua în considerare orele suplimentare, iar elevii vor participa în baza unor fişe de prezenţă, eventualele absenţe urmând să fie trecute la rubrica… „Purtare”. Asta înseamnă că riscă chiar, dacă vor lipsi toată săptămâna, să li se scadă nota la purtare.