După refuzurile repetate de a arăta lugojenilor cât câştigă, reprezentanţii administraţiei locale au mai dat un exemplu de lipsă de transparenţă: tarifele societăţii Salprest au fost mărite „pe şuştache”.
După refuzurile repetate de a arăta lugojenilor cât câştigă, reprezentanţii administraţiei locale au mai dat un exemplu de lipsă de transparenţă: tarifele societăţii Salprest au fost mărite „pe şuştache”.
Unul dintre proiectele de hotărâre din şedinţa de consiliu de joi, 24 ianuarie, prevedea „aprobarea tarifelor practicate de SC Salprest SA conform anexei”, nicidecum „mărirea tarifelor”, aşa cum se întâmplă în realitate.
Prin această formulare şi fără să anunţe în niciun fel lugojenii despre mărire (hotărârea Consiliului de Administraţie a fost luată încă de la începutul anului), edilii au încercat să ţină la secret majorarea.
Plătim gunoiul cu 23% mai mult
Dacă până acum lugojenii plăteau 38,50 lei/mc de gunoi colectat, transportat şi depozitat, începând din data de 1 februarie 2013 tariful va fi mai mare cu 23 %, până la suma de 50,40 lei/mc.
Mai exact, după modalitatea de calcul a Salprestului, de la 4,62 lei/lună de persoană, din februarie vom plăti 6,04 lei/lună/persoană.
Pubele mai scumpe
Populaţia va plăti o chirie mai mare cu 2 lei şi la europubele (de la 12,55 lei la 14,55), dar şi pentru serviciile coşarului de la Salprest (de la 22 la 25 lei).
Tariful a crescut şi la măturatul carosabilului, la îndepărtat zăpada şi la vidanjare.
Conform noilor tarife, împrăştierea materialului derapant va costa cu 50 de lei pe oră mai mult decât până acum la clorura de magneziu.
„Rezolvarea” unui câine costă 45 de lei pe zi
Societatea a mărit tarifele şi la gestionarea situaţiei câinilor comunitari de la 37 la 45 de lei pe zi, gestiunea totală.
Pentru prinderea unui câine societatea consideră că va cheltui 1,65 de lei, pentru tratament – 2,85 lei, pentru hrănire 5,35 lei, iar pentru eutanasiere – 16,10 lei.
Conducerea Salprest ne-a explicat că majorarea s-a făcut datorită efortului financiar suplimentar survenit odată cu mutarea gropii de gunoi la Ghizela, dar şi a creşterii indicelui preţurilor de consum.
„De când transportăm şi depozităm gunoiul în deponeul de la Ghizela, cheltuielile noastre sunt mai mari, astfel că a trebuit să aliniem tarifele la acestea. În plus, din 2008 nu am mai majorat preţurile, iar de atunci s-a scumpit motorina, s-au scumpit alte produse şi servicii pe care noi le utilizăm”, ne-a declarat Mircea Ghera, managerul Salprest.
Vă prezentăm mai jos o paralelă între noile şi vechile tarife practicate de Salprest:
Notă: Conform societăţii Salprest, gunoiul produs de un cetaţean este stabilit la 120 litri/lună, ceea ce înseamnă 0,12 mc/lună.