Pe măsură ce vechile europubele se deteriorează sau se rup, pe străzile Lugojului au început să apară tot felul de alte recipiente pentru gunoi, precum butoaie, cutii de carton su chiar „tradiţionalele” lighene. Acestea au dezavantajul că nu pot fi manipulate, dar oamenii se plâng că, din moment ce europubelele rupte nu mai pot fi folosite, ei nu au altă soluţie.
„Dacă europubelele sunt stricate sau au roţi, capace sau alte părţi lipsă, cetăţenii trebuie să facă cerere scrisă pentru a fi înlocuite în mod gratuit”, spune inginerul Mircea Ghera, directorul socetăţii de salubrizare „Salprest” din Lugoj. Ghera precizează că primirea de noi pubele se face doar după predarea celor vechi: „este aboslut necesar să ne fie predate vechile pubele, pentru că noi le avem pe inventar şi sunt introduse în contabilitate. În plus, folosim capacele şi roţile de la cele stricate şi astfel unele mai pot fi reparate, pe loc”.
Întrebat ce se întâmplă cu lugojenii care au depus de câteva luni cereri de înlocuire a europubelelor deteriorate, Ghera spune că, după ce se vor aduna 100 de cereri se va trimite comanda.
„Încă nu am trimis comanda de noi europuble, pentru că aşteptăm să se adune cel puţin 100 de cereri. Noi nu putem face comenzi de 20, 30 sau 60 de bucăţi pentru că nu este rentabil. La loturi de peste 100 plus cele suplimentare pe care le prevedem de obicei, primim reducere şi la produs, şi la transportul de la firma producătoare din Oradea”.
Directorul „Salprest” în sfătuieşte pe lugojenii care momentan nu au europubele să nu folosească recipiente improvizate, ci să pună deşeurile menajere în saci de gunoi, care pot fi lăsaţi pe marginea drumului, pentru a fi luaţi de maşinile de la salubrizare. „Salprest” va achiziţiona următorul lot de 120 de europubele în luna decembrie, după ce în primăvară a mai fost achiziţionat un lot de 260 de bucăţi.
Mircea Ghera aminteşte că o europubelă costă între 120 şi 160 de lei, funcţie de furnizor şi recomandă cetăţenilor să nu le cumpere pe cont propriu, pentru că ele trebuie să respecte STAS-ul european. Dacă totuşi există cetăţeni care doresc neapărat pubele noi, ele există în stoc la „Salprest”, dar sunt doar cele de dimensiuni mari, cu capacitatea de 240 litri.
Nu trebuie uitat ca in 99% din cazuri, pubelele s-au deteriorat chiar din cauza angajatilor Salprest, care le manipouleaza necorespunzator, trantindu-le si aruncandu-le fara nicio mila. O responzabilizare a acestora ar face ca viata pubelelor sa fie considerabil prelungita. Aviz conducerii Salprest …!!!