Ce-i aşa deosebit la salata asta? Aş zice pătrunjelul! De ce? Pentru că este extrem de bogat în elemente preţioase pentru organism.
100 grame de pătrunjel conţine:
– vitamina C: 150-200 mg (lămâia conţine 100 mg)
– provitamina A: 60 mg (mărarul conţine 7-14 mg)
– calciu: 240 mg
– fier: 19-20 mg
Şi la ce este bun pătrunjelul ăsta în afara faptului că ne face respiraţia frumos mirositoare?
– Este un excelent antiseptic al sângelui şi al intestinelor şi previne cancerul (are acţiune citostatică naturală)
– Fluidifică sângele şi curăţă vasele de sânge
– Este recomandat în toate bolile de inimă şi circulaţie, rahitism, tuberculoză, afecţiuni hepatice şi urinare, afecţiuni oculare
– Întârzie îmbătrânirea
– Se poate consuma sub formă de suc sau amestecat în alte alimente
– Nu are contraindicaţii cantitative!
Ingrediente
- 100 grame grâu zdrobit sau roşii
- ceapă
- mentă
- ulei de măsline
- suc de lămaie
- sare
- piper
- pătrunjel
Mod de preparare
Bulgurul se obţine din grâu fiert, uscat şi apoi sfărâmat.
Se foloseşte ca ingredient principal la prepararea unor feluri de mâncare precum supe sau pilafuri. Bulgurul se găseşte în special în magazinele şi măcelăriile arăbeşti, dar şi în unele supermarketuri , la preţuri accesible, de 10-15 lei punga de 500 de grame.
Înainte de a pregăti această salată, trebuie să ţii bulgurul la înmuiat timp de două ore, în apă rece. Dacă nu ai foarte mult timp la dispoziţie, poţi pune bulgurul într-un vas cu apă, în cuptorul cu microunde , timp de 2 minute.
Grâul se va înmuia, însă işi va pierde o parte din proprietăţile benefice organismului.
Între timp, cât se înmoaie bulgurul, spală bine pătrunjelul şi ceapa, pe care apoi le tai foarte fin. Roşiile se curăţă de pieliţă şi se taie foarte mărunt, în cubuleţe mici. Când bulgurul s-a înmuiat suficient, scurge-l de apă foarte bine.
Aşează toate ingredientele într-un bol, adaugă uleiul de măsline şi sucul de lămâie şi amestecă-le foarte bine. Adaugă sare şi piper.