Serviciul Român de Informaţii a făcut public ultimul raport, privind autorizările de interceptare a comunicaţiilor.
Aproximativ 44.759 de interceptări au fost puse în aplicare, iar S.R.I. a transmis 1.229 de informări către D.N.A. şi către alte organe de cercetare şi urmărire penală.
Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, a pus în executare dispoziţiile cuprinse în actele de restrângere a exerciţiului unor drepturi sau libertăţi pentru apărarea securităţii naţionale şi desfăşurarea instrucţiei penale în 2.762 mandate de securitate naţională, 2.496 mandate pentru S.R.I, şi 2.410 ordonanţe aparţinând structurilor Ministerului Public şi D.N.A .
Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. i-au fost remise 126 de informări, 826 transmise D.I.I.C.O.T, 83 informări transmise Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel, 380 Parchetelor de pe lângă tribunale şi 79 parchetelor de pe lângă judecătorii, 614 organelor de poliţie iar 783 în cadrul grupurilor de combatere a activităţii evazioniste, se mai arată în raport. SRI a mai acordat asistenţă de specialitate, la solicitarea deţinătorilor de informaţii clasificate.
Un număr de 23 de activităţi de control au fost determinate de situaţii de urgenţă şi 20 au fost inopinate în scopul restabilirii stării de legalitate şi de înlăturare a unor riscuri în protecţia informaţiilor clasificate.
Au fost înregistrate 176 de incidente de securitate, din care 161 identificate în cadrul activităţii de control şi în vederea respectării prevederilor legale au fost date 182 de sancţiuni contravenţionale.
În cazul informaţiilor clasificate, raportul precizează că s-a evidenţiat la nivelul majorităţii deţinătorilor de informaţii clasificate menţinerea unor disfuncţii şi vulnerabilităţi importante în aplicarea normelor legale.
În vederea prevenirii unor scurgeri de informaţii clasificate, SRI a făcut controale specializate în domenii privind resursele minerale, transport feroviar, agricultură, administraţie publică locală şi infrastructuri critice.
La solicitarea C.N.S.A.S, au fost verificate 8.033 persoane. S.R.I. a continuat activitatea de declasificare a dosarelor fostei Securităţi, predând C.N.S.A.S, 11.223 de dosare declasificate, 224 dosare de personal din fondul neoperabil, aparţinând fostei Securităţi, copii pe microfilm din 10 dosare şi 2.169 de role cu microfilme ce conţin informaţii care au legătură cu peste 153.000 dosare.
SRI a identificat şi câteva atacuri cibernetice derulate de agresori statali care au vizat „compromiterea sistemelor informatice din cadrul unor instituţii din domeniile afaceri externe şi interne, apărare şi securitate naţională, economic, resurse energetice, cercetare şi mass-media, prin exfiltrarea de date şi informaţii confidenţiale”.
Serviciul menţionează că au fost 13 astfel de atacuri la adresa unor instituţii publice sau entităţi private din România şi state partenere.
Majoritatea agresiunilor nu au avut impact major asupra securităţii naţionale, însă unele atacuri au vizat compromiterea sistemelor informatice aparţinând unor instituţii publice care gestionează informaţii de interes strategic.
Experţii în infracţiuni informatice arată că agresiunile cibernetice criminale se menţin pe un „trend ascendent”, fiind vizat domeniul economiei digitale şi compromiterea confidenţialităţii datelor gestionate de platforme de comerţ electronic.
La acest capitol, au fost identificate grupări de hackeri autohtone sau străine care au efectat atacuri asupra infrastructurilor informatice aparţinând unor instituţii de stat sau care au încercat promovarea unor mesaje islamiste radicale.
Autoarea articolului a scris in titlu: „S.R.I a tras cu urechea la aproape 45.000 de interceptari”. Adica s-au interceptat interceptari? Atentie, va rugam sa editati si verificati cu grija articolele inainte de publicare. Multumesc.
Editat. Mulţumim.