Evenimentul a fost deschis la orele 14, la Casa de Cultură din satul Cliciova, comuna Bethausen, cu intonarea imnului de stat al României și al țării vecine.
După momentul festiv au avut loc prelegeri și programe artistice susținute de ansambluri din zonă ale comunității ucrainene.
”Prin acest festival sunt promovate tradițiile străvechi, dansurile captivante, muzica încântătoare și costumele populare ale comunității ucrainene. Este o ocazie de a ne mândri cu bogăția moștenirii noastre culturale și de a o împărtăși cu alți oaspeți.În mijlocul comunității ucrainene a fost prezent președintele Uniuniii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi împreună cu familia sa, acesta fiind un fidel susținător al tradițiilor minorității. Președintele a exprimat importanța păstrării și promovării valorilor culturale ucrainene, subliniind rolul major pe care-l au tinerii în conservarea și transmiterea limbii, culturii și identității moștenite de la părinți”, ne-a declarat Maria Szabo Condrei, inspector școlar pentru minoritatea ucraineană din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș.
La acest eveniment au participat invitați de onoare și oaspeți de seamă, deputați, primari, directori de școli și profesori.
În zona de est a județului își duc traiul, alături de români, numeroase comunități ucrainene, în special în satele Știuca, Criciova, Dragomirești, Pogănești, Bârna și Pădureni.
Evenimentul a fost organizat și finanțat de Filiala Timiș, al cărei președinte este Gheorghe Hleba.