Azi dimineaţă, la ora 4.30, marea noastră soprană Mirela Lăzărescu Zafiri s-a stins mult prea devreme, lăsând în urma ei multă durere şi un imens gol în lumea muzicală românească. Decesul a survenit la Bucureşti, pe când cântăreaţa de operă şi operetă se pregătea să plece, alături de soţul său, în Brazilia. Azi dimineaţă, la ora 4.30, marea noastră soprană Mirela Lăzărescu Zafiri s-a stins mult prea devreme, lăsând în urma ei multă durere şi un imens gol în lumea muzicală românească. Decesul a survenit la Bucureşti, pe când cântăreaţa de operă şi operetă se pregătea să plece, alături de soţul său, în Brazilia. Aveau deja biletele cumpărate. „De ceva vreme se plângea că este obosită şi nu se simte bine, dar medicii nu i-au găsit nimic. Acum s-a dus Mirela mea! O s-o aduc la Lugoj”, ne-a declarat mama îndurerată a artistei.
„Mirela Zafiri… muzicalitate, sensibilitate bine dezvăluită, aplomb şi farmec scenic, frazare bine controlată, inteligenţă evidentă. Toate aceste atribute încorporate într-o vizibilă plăcere de a cânta. Este genul de cântăreţ care simte relaţia scenică şi oferă satisfacţie interlocutorului pe plan muzical şi intelectual deopotrivă”, aşa o aprecia Georgeta Stoleriu pe marea noastră artistă.
Născută în Lugoj, Mirela Zafiri (n. Lăzărescu) studiază pianul, viola şi chitara încă din primii ani de şcoală. Este licenţiată în canto a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, clasa profesor universitar Georgeta Stoleriu (1997) şi absolventă a Masterului Universităţii de Muzică Bucureşti, specializarea Artă vocală, la aceeaşi clasă (1999). Master-class cu Georgeta Stoleriu la Izvorul Mureşului (1994) şi Piatra Neamţ (1996), cu Mariana Nicolesco la Brăila (1998), cu Toma Popescu la Viena (1999) şi Ionel Pantea, la Budapesta (2000).
În anul 2008, obţine titlul de Doctor în stiinţă al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Un an mai târziu, Mirela Zafiri a reuşit o performanţă unică în lumea muzicii clasice româneşti, lansând trei CD-uri, dintre care unul triplu. Pentru această performanţă, soprana originară din Lugoj a fost numită „omul anului” la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. CD-urile Mirelei Zafiri lansate în acel au fost: ”Mihail Jora – Cântece” (acompaniată la pian de Ana Maria Ciornei), ”George Enescu – şapte cântece pe versuri de Clement Marot” şi „Colinde pentru mama”. Ultimul este un triplu album, care are în total 30 de cântece. Performanţa este unică în muzica românească contemporană.
Prin disponibilităţile sale largi şi vocaţia scenică evidentă, Mirela Zafiri a acoperit rapid, cu profesionalitate şi dăruire, o paletă largă de roluri şi genuri – de la operă (23 de roluri), la operetă (5 roluri), de la recitaluri de lied (peste 50 de recitaluri în cadrul cărora 34 de prime audiţii de lied românesc), la vocal-simfonic (15 titluri) şi chiar jazz simfonic (7 Concerte), peste 120 Concerte de Arii cu orchestre în Italia, Grecia şi Spania.
A fost invitată la numeroase festivaluri nationale şi internationale, la Bremen, Krems, Noto, Padula, Ischia, Capri, Casalbordino, Numana, Pavia, Amalfi, Tivoli, Formia, Bisceglie, Barcelona, Mataro, Vigo, Reus, Pamplona, Segovia, Alicante, Castellon, Corint, Loutraki, Galicia, etc. cât şi pe scenele operelor şi filarmonicilor din toată ţara.
Are peste 230 minute de înregistrări radio, precum şi prima audiţie a Operei ”Cervantes” de Jose Luis Tierno (AnaFranca), cu Cecilia Berganza şi Antonio Ordonez la Teatrul Mataro, înregistrată la TvEspagna. A publicat cartea ”Fenomenul Mozart” la Editura U.N.M.B. (2006). A fost prim-solistă a Operei din Braşov. Mirela Zafiri a vorbit româna, italiana, franceza, engleza, rusa şi greaca.
Mirela Zafiri a cucerit numeroase premii şi distincţii în cariera sa: laureată la Festivalul – Concurs ,,Mihail Jora”, Bucureşti, 1998, (Lied), Festivalul – Concurs, ”Ionel Perlea”, Slobozia, 1999, (Lied), Premiul ”Actualităţii Muzicale” pe anul 2000 (Lied), Premiul 1 la Concursul European ”Euterpe” Taranto, Italia, 2002, (canto), Premiul 1 la Concursul ”Citta’ di Castelfidardo”, Ancona, Italia, 2003, (canto), Premiul 1 şi Trofeul de Aur la Festivalul Artelor din Phenian, Coreea, 2003, (canto), Premiul de Excelenţă la Festivalul Naţional al liedului romanesc, Braşov, 2003, Marele Premiu şi Trofeul ”Crizantema de Aur”, Târgovişte, 2004, (romanţe) etc. 18. 12. 2009 Lugoj, Premiul „Iosif Constantin Drăgan” pentru CULTURĂ, pentru anul 2009. La 18 decembrie 2009 Lugoj, primeşte Distincţia primăriei Municipiului Lugoj, pentru rezultate deosebite obţinute în cultură şi premiul J.C. Drăgan în cadrul Galei Premiilor lugiojene. La 30 martie 2010. la Bucureşti, obţine Premiul pentru promovarea creaţiei româneşti în 2009, Actualitatea muzicală a Uniunii Compozitorilor din România.
Dumnezeu s-o odihnească în pace!