A trecut în eternitate un istoric de seamă al Lugojului. Profesorul Heinrich Lay (foto stânga) s-a stins din viață la 29 octombrie 2022 la Toging am Inn, în Germania.
Heinrich Lay s-a născut la 5 iulie 1928, în comuna timișeană Sânandrei. După ce a absolvit cursurile Facultății de Istorie ”V. Babeș” din Cluj Napoca, din anul 1956 a devenit profesor la Școala Medie Germană Nr. 4 din Lugoj, actuala Școală Nr. 6 ”Anișoara Odeanu”, care și-a păstrat secția cu predare în limba germană.
Practic, și-a legat numele de acestă prestigioasă instituție de învățământ a Lugojului, în anul 1981 primind titlul de ”Profesor evidențiat”. În 1986 a plecat în Germania, unde s-a stabilit, continuând cercetările legate de Banat și în special de comunitatea germană din Lugoj.
A editat foaia lugojenilor din Germania – ”Lugoscher Heimatblatt”, o revistă cu bogat conținut și plină de lucruri inedite, care a ajuns la lugojenii stabiliți în toate colțurile lumii, în Australia, Austria, Franța, Germania, Norvegia și Olanda.
Profesorul Lay a publicat la Rosenthal, în 1992, o remarcabilă carte, apărută în limba germană sub numele ”Von der Arnold’schen Gartengasse bis zur Zorilor Strasse” (”De la strada Grădina lui Arnold la strada Zorilor”).
Ea a fost reeditată şi în limba română. Este, de fapt, un fel de repertoar al tuturor străzilor Lugojului, de la A la Z, de-a lungul timpului, punctat cu descrieri documentate.
Acestor lucrări li se adaugă alte 50 de cărți și broșuri dedicate istoriei orașului. În anul 2003, ca recunoaștere a contribuției sale excepționale la valorificarea istoriei urbei lugojene, i s-a decernat titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Lugoj.
Prin activitatea sa dedicată promovării istoriei lugojene pe plan internațional, profesorul Lay merită cu prisosință să rămână în conștiința colectivă a lugojenilor.