Narcisele de la Băteşti ar putea să nu mai înflorească în primăvara acestui an în ”grădina cu flori a Banatului”, cum mai este denumită rezervaţia naturală, unică în judeţul Timiş. Lucrările la autostradă au afectat-o pe mai multe porţiuni.
Pajiştea cu narcise de la Băteşti, care se întinde pe un câmp de circa 20 de hectare între micul sat aparţinător oraşului Făget şi localitatea Margina, tinde să devină doar amintire pentru cei care an de an, la începutul lunii mai se bucurau de frumuseţea sa inestimabilă.
Declarată rezervaţie naturală de interes naţional încă din 1995, fiind unică în Timiş, aceasta a fost distrusă pas cu pas în ultimul deceniu, atât de către turişti – care scoteau plantele cu tot cu bulbi, cât şi de către locuitorii din zonă, care incendiau păşunile.
Lucrările la autostradă au mai pus o ”bomboană pe colivă”.
”Noi nu am permis intrarea lucrărilor la autostradă în perimetrul autostrăzii, astfel că traseul acesteia ocoleşte teritoriul care aparţine oraşului Făget”, ne-a declarat primarul Marcel Avram.
Problemele cele mai mari sunt în apropierea nodului de descărcare de la Sinteşti, comuna Margina, peste linia de cale ferată. Pâmântul depozitat lângă drumul de la autostradă, a îngropat florile din rezervaţie.
”Personal m-am ocupat de problema pajiştii cu narcise de la Băteşti, în perioada când lucram la Primăria Făget. În 2007 am întocmit un plan de management, pe care l-am depus la Agenţia Mediului, care prevedea mai multe măsuri, printre care atragerea turiştilor şi fructificarea potenţialului acelui loc. Acum, probabil cei de la autostradă au avize pentru a construi pe-acolo, pentru că altfel au comis o ilegalitate, pajiştea fiind declarată rezervaţie naturală de interes național de mai bine de două decenii”, ne-a declarat Dan Necşa, fost promotor local la Primăria Făget în perioada 2005 – 2009.
Zece din cele 20 de hectare cu narcise sunt proprietatea statului, iar celelalte aparţin localnicilor din Băteşti sau Făget. Pajiştea este considerată ca fiind un loc apărut din neant, care datează de câteva secole.
Legenda spune că după o luptă cu turcii s-au pierdut foarte multe suflete… Atâtea , câte narcise înfloreau până nu demult în frumoasa poiană.
Cu aprox doi ani in urma,am fost la Bateshti sa caut poiana cu narcise. Interesant, ca nici localnicii nu au auzit de ea. Un singur cetatean a spus ca a auzit, dar nu stie unde este. Am cautat-o in dreapta soselei,dar nu am gasit nimic.