Un alai de 24 de primari din Timiș au fost prezenți joi, 1 februarie, la Timișoara unde au cerut socoteală prefectului Mihai Ritivoiu pentru că a atacat în contencios administrativ alocarea banilor pentru investiții locale și drumuri comunale, sumă repartizată în urmă cu o săptămână de Consiliul Județean.
Cei 24 de edili nemulțumiți sunt din localitățile: Gătaia, Lovrin, Gottlob, Moravița, Teremia Mare, Știuca, Voiteg, Darova, Otelec, Sânnicolau Mare, Jebel, Moșnița, Pădureni, Lenauheim, Dudeștii Noi, Tormac, Buziaș, Parța, Topolovățu Mare, Biled, Bethausen, Livezile, Banloc, Fibiș.
Ca reprezentant al lor a vorbit Dănuț Groza, primarul din Sânnicolau, care a explicat că întâlnirea cu prefectul nu i-a lămurit asupra problemelor de legalitate din hotărârea de consiliu județean.
”Poate că eu, la Sânnicolau, sau cei din comunele periurbane nu vom avea probleme cu banii, dar 95% din localități depind de acești bani, sunt comune care și-au propus să facă plata ajutoarelor pentru persoanele cu handicap sau să cofinanțeze proiectele din fonduri europene. În condițiile în care majoritatea consilierilor județeni a votat într-un fel, nu văd unde este problema. Se vede din avion că e o decizie politică. Sper ca PSD să își asume decizia. Pasul următor va fi să ne luăm fiecare avocat și să intervenim ca parte în proces”, a spus Dănuț Groza.
Pe de altă parte, prefectul de Timiș acuză lipsa unor criterii justificate, transparența cu care s-au alocat fondurile pentru primăriile din județ.
”Am primit vizita unei delegații de primari ai PNL însoțiți de vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Alexandru Proteasa. Și de presă. Există o nemulțumire majoră privind atacarea de către Prefectură a hotărârilor Consiliului Județean privind repartizarea sumelor pentru unitățile administrativ-teritoriale și pentru drumurile județene și comunale. Lipsa criteriilor concrete și justificate în ceea ce privește repartizarea sumelor, alături de sesizarea unui grup de consilieri județeni, a condus la atacarea hotărârilor de către Prefectură. La solicitarea primarilor de a retrage acțiunea de anulare le-am răspuns că acest lucru nu se va întâmpla și că singura variantă de deblocare va fi o nouă hotărâre de Consiliu Județean care să abroge hotărârea atacată. De menționat că în țară au mai fost hotărâri similare pe care prefecturile le-au atacat și au avut câștig de cauză. Consider conducerea Consiliului Județean Timiș ca singura vinovată pentru situația în care ne aflăm. Am participat ani de zile la negocierile între grupurile politice privind alocările bugetare, inclusiv din poziția de lider de grup al partidului care conducea Consiliul. Nu a fost niciun an în care consilierii județeni să nu ajungă la un numitor comun. Pentru că nu e vorba de banii lor, nici ai conducerii Consiliului Județean, ci ai oamenilor. Până anul acesta s-a găsit tot timpul o soluție de echilibru, iar hotărârile Consiliului Județean nu au fost contestate niciodată de vreun grup politic. Dincolo de desantul mediatic organizat astăzi de primarii PNL, sper ca în următoarele zile Consiliul Județean Timiș să realizeze eroarea comisă și să deblocheze banii, atât de necesari pentru funcționarea și mai ales dezvoltarea comunităților locale”, a justificat Mihai Ritivoiu decizia sa.
După întâlnirea din edilii locali și prefect, PSD Timiș a emis un comunicat cu un atac la adresa lui Alin Nica, președintele CJT și al PNL Timiș.
”Consiliul Județean Timiș nu este comuna Dudeștii Noi, dar acest lucru nu poate să îl înțeleagă Alin Nica, președintele CJT dovedind încă o dată că nu înțelege importanța instituției pe care o conduce. Banii județului nu pot fi împărțiți după bunul plac sau după criteriul culorii carnetului de partid, astfel de practici trebuie să devină o amintire neplăcută. (…) Șeful liberal încearcă să acopere marea nedreptate pe care a făcut-o sutelor de mii de timișoreni și timișeni. Cum poate explica Alin Nica faptul că Timișoara sau Lugojul nu au primit nici un leu de la CJ Timiș? (…) Alin Nica le-a ordonat primarilor pe care încearcă să îi cumpere cu bani publici să ceară demisia prefectului și să dea în judecată Instituția Prefectului pentru atacarea în contencios a Hotărârii de Consiliu Județean prin care s-au alocat banii către primării. Ceea ce a încercat reprezentantul guvernului în teritoriu să facă a fost să îndrepte o mare greșeală, iar pentru aceasta trebuie să plătească cu demisia doar președintele Consiliului Județean Timiș”, a transmis PSD Timiș.
Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a venit cu un răspuns la declarația lui Mihai Ritivoiu, prin care îl acuză de halucinații și că nu știe care este rolul instituțiilor.
”Nu știu dacă e de la stres, de la lipsa de experiență sau din cauza altor obiceiuri preluate de la colegii de la partid, însă domnul Mihai Ritivoiu, actual prefect de Timiș, halucinează. Din păcate, public. Îi readuc aminte – se pare că învață greu și uită repede – că datoria Instituției Prefectului este să verifice legalitatea actelor normative, nu să împartă dreptate PSD-istă. Deciziile privind oportunitatea, criteriile, modul în care se echilibrează un buget, aparțin plenului Consiliului Județean Timiș. Acelui plen care a votat deja cu majoritate covârșitoare de voturi propunerea mea de alocare a celor 64 milioane destinate investițiilor locale și drumurilor. Am avut 23 de consilieri județeni pentru și doar 10 împotrivă. Îi urez mult succes în instanță atunci când va încerca să justifice situația și, sper, pentru binele lui, să nu se răzgândească colegii din județ și totuși să îi facă o plângere penală”, a declarat Alin Nica.
Până la clarificarea situației bugetele locale ale primăriilor timișene ar urma să fie votate de consiliile locale fără sumele alocate de Consiliul Județean Timiș.
Vă reamintim că Lugojul a fost ignorat de către Consiliul Județean Timiș și nu i s-a alocat nici un leu, aflându-se în postura de a căuta alte surse de finanțare pentru proiectele municipiului.