În prezența unui numeros public, vineri, 3 noiembrie, de la ora 18, Galeria Pro Arte din Lugoj a găzduit vernisajul unei inedite expoziții de grup.
Intitulată ”Un sfert de veac”, expoziția reunește, pe simezele renumitei galerii, lucrările a șase artiști plastici lugojeni, care, cu acest prilej, s-au reîntâlnit în orașul natal, după peste 25 de ani de la debutul lor împreună, eveniment artistic desfășurat în luna februarie 1997. Este vorba de, acum consacrații plasticieni, Flora Răducan, Laura Pokker, Ciprian Agachi, Mihai Moroz, Ioan Indru și Ilie Văduva, dintre care patru își desfășoară activitatea artistică în România, iar doi în Germania, respectiv, SUA.
După cuvântul de bun venit adresat celor prezenți, președintele Filialei Lugoj a Uniunii Artiștilor Plastici din România, plasticianul Silviu Nopcea, a subliniat:
”Acum 25 de ani acești artiști plastici, care au format un grup bazat pe sentimentul nobil al prieteniei și al preocupării lor serioase în domeniul artelor vizuale, au debutat împreună. Acum, în această seară, avem bucuria reîntâlnirii cu arta lor, iar această expoziție aș numi-o <Arc peste timp>. Este o expoziție a bucuriei, a întâlnirii cu celălalt, atât a artiștilor plastici, cât și cu dumneavoastră publicul lugojean iubitor de artă. Aș putea spune că această expoziție și lucrările artiștilor confirmă adevărata valoare a acestora și a grupului lor.”
”Trebuie spus că de la momentul acela, al unui debut în bloc, se vedea că fiecare dintre ei își avea ales drumul și știa ce va face. Deși erau doar absolvenți de liceu de artă, sau tineri studenți atunci, ei știau foarte bine care este direcția pe care vor merge”, a precizat, la rândul ei, profesoara Simona Avram.
Vorbitoarea a făcut apoi o scurtă trecere în revistă a carierei celor șase expozanți pe parcursul celor 25 de ani de la debutul lor, subliniind că în prezent ei sunt plasticieni cunoscuți care sunt aproape de deplina lor maturitate artistică.
În final, Simona Avram a mai spus:
”Sunt un vorbitor despre arta plastică nicidecum un critic și cred că, până la urmă, dincolo de un limbaj care ar vrea să fie corect și oarecum pedant, încep să dezavuez critica. Cred mai mult în prietenia culturală și în faptul că oamenii simt nevoia să se vadă și să se revadă în preajma unor lucrări cu o miză artistică”.
Expoxiția ”Un sfert de veac” va fi deschisă până la sfârșitul lunii noiembrie.