Banii sosiţi de la inspectorat pentru elevii navetişti din şcolile lugojene au fost distribuiţi de unităţile de învăţământ din oraş în urmă cu o săptămână.
O bucurie pentru cei care au în mână o sumă de bani acum, în prag de vacanţă!
Totuşi, este vorba doar de sumele corespunzătoare lunii aprilie 2015.
Deşi şcolile lugojene au înaintat Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş listele cu sumele necesare, nu se ştie când vor fi primiţi banii aferenţii lunii mai a anului curent – cel mai probabil în septembrie.
Mai mult, inspectoratul are datorii la toate şcolile din oraş.
Plăţile pe luna iunie 2013 nu au fost făcute nici acum.
Este vorba despre sume însemnate, pentru că la acea dată solicitanţilor le erau plătite integral abonamentele de transport, şi nu pe anumite procente, ca în prezent.
Situaţie neplăcută pentru foştii absolvenţi, care de doi ani tot întreabă când vor primi aceşti bani.
„Plătim pe măsură ce primim banii de la minister”, este răspunsul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.
În continuare, vă prezentăm situaţia de la câteva unităţi de învăţământ din oraş.
La Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu”, au fost primiţi şi distribuiţi banii pentru elevii navetişti pe luna aprilie 2015. Este vorba despre o sumă de 3.438 de lei, distribuită la 64 de elevi navetişti aflaţi pe statul de plată. Navetiştii vin din zonele Sălbăgel, Găvojdia, Boldur, Chizătău, Ohaba Forgaci, Pietroasa Mare, Herendeşti, Sacoş Mare etc., cea mai lungă distanţă de navetă fiind Ohaba Lungă (36 km).
Colegiul Brediceanu are de încasat suma de 13.850 de lei restanţă pe luna iunie 2013.
Ultima solicitare pentru aceşti bani s-a făcut pe 11 mai 2015, dar şi în trecut pe 26 noiembrie 2014 şi 17 iulie 2013.
La Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu”, banii au fost plătiţi deja celor 145 de copii navetişti. Suma totală a fost de 6.865 lei, pentru aprilie şi câteva diferenţe pentru luna martie. Navetiştii vin în special de la Ştiuca, Pădureni, Darova, Bethausen, Coştei, Belinţ, Cricova.
„Mai avem de primit suma de 15.280 de lei pentru 123 de elevi reprezentând plăţile pe luna iunie 2013. Din acel an, am primit bani doar pentru perioada ianuarie-mai”, spune contabila Nicoleta Gherga.
La Grupul Şcolar „Aurel Vlaicu”, suma pe luna aprilie, adică 4.654 de lei, a fost distribuită celor 90 de elevi.
Navetiştii vin la acest liceu cu microbuzele mai ales din zone precum Dubeşti, Ohaba Lungă, Făget, Cladova, situate la 35 – 40 km de Lugoj. Şi aici sunt de recuperat 14.000 de lei din lunile mai-iunie 2013, când decontarea era integrală.
Şi la Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte”, cei 68 de elevi navetişti au primit 3.500 lei aferenţi lunii aprilie 2015. Restanţa pe lunile iunie şi iulie 2013 se ridică la aproximativ 9.000 de lei.
Elevii vin la Colegiul Branişte din zone precum Făget, Traian Vuia şi Susani, cu abonament pe tren. Ei sosesc la şcoală zilnic, la ora 6.30 dimineaţa… Situaţia se repetă şi în judeţ, unde la Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Făget s-au achitat 4.173 de lei pentru cei 114 copii navetişti. “Vom achita restanţele pe 2013 pe măsură ce primim banii de la minister.
Chiar recent am mai primit o tranşă cu acestă destinaţie. La ora actuală, mai avem de achitat sumele aferente pe două luni şi jumătate din anul 2013″, ne-a declarat prof. Aura Danielescu, inspector şcolar general al ISJ Timiş, ca răspuns la întrebarea legată de sumele restante pe 2013.
În ceea ce priveşte situaţia profesorilor navetişti, primarul Francisc Boldea a spus în ultima sa conferinţă de presă că Primăria Lugoj nu este interesată să plătească aceşti dascăli, din două motive.
Primul este că în municipiu sunt suficiente cadre didactice de valoare, care să acopere toate posturile din învăţământ, şi al doilea este că localităţile din jur nu sunt în poziţia de a pierde şi aşa puţinele cadre didactice pe care le mai au în propriile instituţii şcolare.