Prezent la dezbaterea proiectului bugetului local pe anul 2016, fostul primar al Lugojului, Marius Martinescu, în prezent consilier judeţean, a făcut câteva remarci şi a cerut actualului edil explicaţii pentru mai multe proiecte rămase abandonate de mai bine de opt ani de zile, printre care grădiniţa din Balta Lată şi blocul de locuinţe sociale cu 48 de apartamente din fosta unitate militară de pe strada Timişoarei.
Martinescu a ţinut să menţioneze că lista de investiţii anunţată de administraţia locală este de fapt un plan de lungă durată care se poate întinde până la opt ani de zile.
“Vă felicit pentru proiectele propuse, pentru a căror realizare vor fi necesari însă mai mulţi ani. Cred că cele prezentate sunt un program pentru încă patru ani şi chiar vor depăşi această perioadă, putând să fie realizate în opt ani de zile”, a spus Martinescu.
Acesta a vrut să afle şi de ce administraţia locală a mai luat un împrumut intern de 22,4 milioane de lei, în urmă cu doi ani, dacă există un excedent de 44 de milioane de lei, care ar asigura nevoile de finanţare.
“Nu credeţi că s-a îndatorat inutil oraşul prin acest credit, dacă Lugojul avea banii necesari?”, a întrebat fostul primar.
“Am luat creditul pentru că era o perioadă de criză şi nu puteam anticipa excedentul. Creditul a fost pentru patru obiective din care s-au cheltuit doar patru milioane pentru branşări gratuite, canalizare”, a replicat Francisc Boldea.
Martinescu a insistat apoi pe faptul că Primăria a pierdut procesul cu constructorul blocului de locuinţe sociale de la fosta unitate militară.
“Prin acţiunile împotriva constructorului aţi blocat investiţia la cele 48 de apartamente timp de opt ani, clădirea nu a fost conservată, acoperişul stă să se dărâme şi s-au pierdut 11 miliarde, bani de la minister”, a spus Martinescu.
Actualul primar a răspuns spunând: “s-a făcut o recepţie pentru lucrări de patru miliarde înainte de a fi eu primar şi s-a dat bun de plată pentru 2500 m.p de rigips şi 2500 m.p de gresie, dar acolo nu e nimic, lipsesc 80 de calorifere, iar curtea de conturi a făcut o inventariere şi a constatat că lipsesc, ori nu puteam plăti de două ori. Vreau să ştiu cine pune materialele care nu sunt. Noi vom analiza situaţia actuală şi vom stabili ce vom putea face”.
Martinescu a solicitat un răspuns pentru reluarea lucrărilor la grădiniţa din cartierul Bela Bartok.
“O lucrare nevinovată este grădiniţa neterminată din Balta Lată. Opt ani nu s-a făcut nimic şi acum vreţi să o faceţi. Când credeţi că încep lucrările şi când se termină?”.
“Părinţii îşi aduc copiii cât mai aproape de serviciu, la grădiniţele din centru. Am considerat că e mai bine să avem grădiniţele frecventabile la un standard european şi apoi să facem alta. Am vorbit cu consilierii locali şi am stabilit să facem grădiniţa din Balta Lată doar cu mansardă ”, a spus Boldea.
Discuţiile s-au întins pe parcursul a două ore, în sprijinul primarului actual venind şi consilierul local Nicu Bădina.
“Timp de 12 ani, când eraţi primar, a fost haos şi nu s-a întâmplat nimic. De când sunteţi la Consiliul Judeţean, ce eforturi s-au făcut ca investiţia în centrul social pentru copii, începută în Cotu-Mic de mai mulţi ani să continue?”, a spus Bădina.
Martinescu a răspuns spunând că “firma care a construit a falimentat. Am încercat să reiau lucrările dar nu s-a mai putut”.
Discuţiile au fost întrerupte de un tânăr care a cerut o locuinţă ANL şi de reprezentanţii asociaţiei de proprietari din fostul ITL care au cerut 30 de parcări în cartier, o rigolă de scurgere la blocurile de la intrarea în oraş dinspre Buziaş şi ridicarea gunoaielor de lângă biserică.
Întâlnirea s-a terminat imediat după ce primarul Francisc Boldea a prezentat termenii dezbaterii privind modificarea tariferlor în piaţe, târguri şi oboare.