După Hotelul “Dacia”, o altă clădire reprezentativă a oraşului şi-a reluat strălucirea de odinioară. Este vorba despre Hotelul “Timişul”, emblematica reşedinţă a familiei magnatului interbelic Jakob Muschong.
Ideea de la care a pornit renovarea clădirii este aceea de a renaşte vechiul Corso, cândva mândria Lugojului.
“Hotelul Timişul este o clădire frumoasă, dar care n-a fost întreţinută la nivelul la care a fost gândită, la data construcţiei. Lumea poate observă mai puţin, dar punerea în valoare a acestor clădiri, care s-a făcut cu bani adunaţi din greu, face să renască o axă pietonală foarte importantă a oraşului vechi, şi anume Corso.Acest Corso este mai mult decât o zonă de plimbare, este tradiţia şi cultura noastră”, ne-a declarat proprietarul, ing. Marius Gaidoş. Constructorul nu a pierdut ocazia să puncteze, în context, starea jalnică a vechiului pavaj instalat pe Corso la începutul anilor 90.
“Eu nu fac concesii kitsch-ului”
Gaidoş spune că ceea ce se vede acum la Hotelurile ”Dacia” şi ”Timişul” este doar o parte dintr-un proces de reparare şi renovare care a avut loc treptat, pe măsură ce au fost adunate fondurile necesare.
”Este un plan simplu şi normal – mergem etapă cu etapă, în funcţie de priorităţile stabilite. La Timişul, pentru că asta m-aţi întrebat, noi am făcut încă de acum doi ani reparaţiile la acoperiş, am făcut verificarea structurii, am trecut la geamuri şi închideri, am curăţat beciul, apoi am trecut la instalaţiile sanitare. La verificarea structurii, am fost impresionat, nu ai ce comenta! La Timişul sunt ziduri de 1,10 – 1,20 metri grosime. Tot respectul faţă de arhitecţii lugojeni ai acestor clădiri, dintre care una are aproape 100 de ani, iar cealaltă, peste 180 (n.r. – Dacia a fost construit la 1835, iar Timişul, la 1927). Jos pălăria pentru proiectanţii de atunci, care au ştiut să facă fundaţii elastice, fără betoane sau armături, calculate pentru terenul moale, mlăştinos”, adaugă Gaidoş.
După amenajarea restaurantului situat pe aripa clădirii dintre strada Cernei, se va trece şi la amenajarea curţii interioare.
“Mă bucur că reacţiile după restaurarea faţadelor de la hotelurile Dacia şi Timişul au fost favorabile. Şi nu numai lugojenii, recent un grup de danezi ajunşi la Lugoj s-au exprimat în acest sens, faţă de Hotelul Dacia. În 20 de ani de construcţii, eu nu am făcut concesii kitsch-ului. Am lucrat mai puţin la Lugoj, dar asta se vede la centrul şi Primăria din Caransebeş, Piaţa Traian din Timişoara, şi alte locaţii din Reşiţa (parcul), Hunedoara, Dr. Tr. Severin şi Buziaş”, ne-a mai spus Mariuis Gaidoş.
Felicitari domnule Gaidos,ar trebuii sa fiti exemplu ptr multi afaceristi din Lugoj
Da s-a vazut cum si de unde are bani familia Gaidos spalare de bani,evaziune etc Aline afaceristii care lucreaza cinstit si platesc la stat tot sunt terminati faliti iar cei care se arunca in bani o fac cu bani de la Strehaia si din surse neoficiale!