Chiar dacă tehnologia și inteligența artificială ne ajută să rezolvăm multe sarcini zilnice, stresul rămâne o problemă comună în viața omului modern. În general, viața profesională și programul zilnic încărcat sunt principalele cauze ale stresului de zi cu zi. Atunci când acesta devine cronic, poate interfera cu activitățile zilnice și cu viața de familie. Descoperă cele mai utile remedii naturale pentru a face față cu succes stresului.
Stil de viață sănătos
Dieta influențează atât sănătatea fizică, cât și pe cea mintală. Studiile arată că persoanele care consumă în cantități mari alimente procesate și bogate în zahăr percep un nivel de stres ridicat (1). Mănâncă sănătos, variat și echilibrat și consumă mai multe legume și fructe.
De asemenea, evită fumatul, excesul de cafea, de alcool și mâncatul compulsiv, deoarece aceste lucruri cresc nivelul de stres (2).
Suplimente alimentare
Anumite suplimente alimentare pot ajuta la reducerea stresului și îmbunătățirea dispoziției. Cele cu magneziu s-au dovedit utile pentru ameliorarea stresului cronic, mai ales atunci când sunt combinate cu vitamina B6 (1).
De asemenea, poți încerca tratamentele naturiste care reduc stresul, cum ar fi ashwagandha și rhodiola rosea. Acestea fac parte din categoria plantelor cu proprietăți adaptogene, care ajută organismul să se adapteze situațiilor stresante (1).
Totuși, suplimentele alimentare nu înlocuiesc un stil de viață sănătos. De asemenea, este indicat să discuți cu medicul înainte de a le utiliza.
Meditația
Orice tehnică de meditație te poate ajuta să ameliorezi stresul. Tehnicile de respirație, meditația ghidată și yoga sunt câteva tipuri pe care le poți încerca. Yoga, spre exemplu, presupune o serie de poziții combinate cu exerciții de respirație (2). Este demonstrat științific că această formă de meditație poate ameliora chiar și anxietatea sau depresia (1).
Mișcarea
Orice tip de activitate fizică ameliorează stresul. Sportul stimulează producția de hormoni ai fericirii, cum ar fi endorfinele, îmbunătățind dispoziția. De asemenea, poate îmbunătăți simptomele de anxietate și depresie (1, 2).
Mergi mai des pe jos, dansează, grădinărește, mergi pe bicicletă sau înscrie-te la cursuri de aerobic!
Odihna
Stresul poate fi cauzat și de lipsa odihnei. Aceasta ne face mai puțin productivi și ne afectează dispoziția. Stabilește-ți un program de somn de 7-9 ore și respectă-l în fiecare zi!
Socializarea
Chiar dacă după o zi stresantă ai tendința să te așezi în fața televizorului și să te izolezi de ceilalți, acest lucru nu este tocmai sănătos pentru minte. Este indicat, în schimb, să te conectezi cu oamenii din jur, cum ar fi prieteni și familie. Încearcă să petreci timpul liber cu cei dragi, să râzi și să faci lucruri distractive. Chiar și o pauză de cafea cu un prieten poate fi de mare ajutor (2).
Contactul social ameliorează stresul prin faptul că te distrage de la lucrurile negative și că îți asigură suport moral (2).
Îngrijirea de sine
Este recomandat să petreci mai mult timp cu tine însuți. Practică hobby-uri, mergi la un masaj, urmează o rutină de îngrijire a părului și pielii, ascultă muzica preferată sau mergi la o plimbare! De asemenea, o formă de îngrijire de sine este să înveți să spui „nu”, atunci când timpul nu îți permite să îți mai asumi anumite sarcini.
Prin urmare, ia în considerare toate aceste metode pentru a face față stresului și nu ezita să ceri ajutor de specialitate de la un psiholog, dacă simptomele nu se ameliorează.
Referințe:
- Kubala, Jillian. “15 Simple Ways to Relieve Stress.” Healthline, Healthline Media, 20 Jan. 2022, www.healthline.com/nutrition/16-ways-relieve-stress-anxiety. Accessed 13 Feb. 2023.
“12 Tips to Tame Stress.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress-relievers/art-20047257. Accessed 13 Feb. 2023.
Sursa foto: Shutterstock.com