Daniela Paladi a realizat o neobişnuită operă de artă, oferită cadou M.S. Elisabeta a II-a cu prilejul jubileului.
Daniela Paladi a realizat o neobişnuită operă de artă, oferită cadou M.S. Elisabeta a II-a cu prilejul jubileului.
Lugojeanca Daniela Paladi a trăit cel mai frumos vis al unui artist. O operă de artă realizată de ea i-a fost oferită Reginei Elisabeta a II-a a Angliei, iar suverana a răsplătit-o printr-o scrisoare oficială, în care îi mulţumeşte pentru „splendidul cadou” făcut cu ocazia jubileului celor 60 de ani petrecuţi pe tronul britanic.
Visul oricărui artist este să aducă bucurie iubitorilor de artă, iar când aceştia îşi exprimă în mod public aprecierea pentru măiestria lor, mulţumirea artistului este cu atât mai mare. Însă când oferi o operă de artă Reginei Angliei, iar aceasta îşi exprimă gratitudinea printr-o scrisoare oficială, este un lucru cu totul deosebit. Este cazul lugojencei Daniela Paladi, stabilită în Germania, care i-a făcut un cadou artistic cu totul deosebit Reginei Elisabeta a II-a, şi anume un… creion cu 60 de briliante încrustate în capătul creionului, realizat sub formă de sceptru regal. În scrisoarea sa de mulţumire, Regina Angliei i-a transmis lugojencei că este „very touched” (foarte impresionată) cele 60 de briliante care simbolizează cei 60 de ani de domnie ai săi.
Dacă nu a fost Regele Mihai, a fost Regina Angliei!
Daniela Paladi este stabilită în Germania, unde lucrează ca profesoară de matematică la o şcoală particulară. Marea sa pasiune este însă cea de art-designer. Ideea de a crea un obiect de artă care să fie oferit unui cap încoronat o are încă din România, când a dorit să facă un astfel de cadou Regelui Mihai. Nu a fost să fie, dar o cazia ideală a venit odată cu triplul eveniment al Coroanei Britanice: Elisabeta a II-a, 60 de ani pe tron, 91 de ani împliniţi de Prinţul Phillip şi nunta de vis a prinţului William cu Kate Middleton.
Predat personal Reginei Elisabeta
Creionul „regal” a fost realizat de firma Derwent Cumberland Pencil, care este un furnizor tradiţional al Casei Regale Britanice. Compania produce creioane din 1832 şi a sărbătorit în acest an a 180-a aniversare. Dincolo de valoarea propriu-zisă a creionului cu diamante, care se ridică la o sumă de şase cifre exprimată în euro, impresionează valoarea artistică ce înnobilează un obiect care, în mod obişnuit, ar fi unul banal. Aşa cum spuneam, creionul simbolizează un sceptru, care se termină cu un cap în formă pentagonală. Cele 60 de briliante sunt prinse într-o montură de aur alb, iar mai jos este un manşon realizat tot din aur alb, în care au fost sculptaţi cinci crini, care simbolizează Regalitatea. Corpul creionului a fost realizat manual, ca şi scrisul caligrafic aurit. Concepţia artistică, de la forma sceptrului şi până la dispunerea diamantelor, a aparţinut lugojencei Daniela Paladi şi a fost pusă în practică de maestrul bijutier Mario Pietroluongo, din Pforzheim – Germania. David Sharrock, managerul general al companiei „Derwent”, a predat personal acest inedit cadou Reginei, la Palatul Buckingham.
Doar două „creioane regale” au fost realizate. Pe lângă cel păstrat de Regină, celălalt exemplar este expus la loc de cinste în muzeul firmei „Derwent”. Câte o copie fidelă (dar fără diamante autentice şi metale preţioase) a fost oferită, ca amintire, creatorilor preţiosului obiect. Prezentă în redacţia „Redeşteptarea”, Daniela Paladi ne-a declarat că se simte foarte încurajată de aceste aprecieri venite de la Palatul Buckingham şi că doreşte să se consacre în întregime carierei de designer artistic.
Nici nu este greu! În ultimele două luni, ofertele de proiecte interesante nu au întâziat să apară, fie că este vorba de Statele Unite ale Americii, de Europa, sau de ţări exotice şi bogate, precum Kuweit. Cu siguranţă, Daniela Paladi este un artist internaţional care face cinste Lugojului.