Regele Mihai și Guvernul României se judecă pentru anularea unei prevederi dintr-o hotărâre de Guvern prin care un teren de peste 60.000 de metri pătrați din domeniul de la Săvârșin a fost trecut în proprietatea Statului. Prin avocații săi, Regele Mihai le-a cerut judecătorilor să constate ilegalitatea punctului din Hotărârea de Guvern prin care terenul Regelui este trecut în proprietatea Statului. În procesul care are termen chiar astăzi la Curtea de Apel Timișoara, Regele arată că a devenit proprietarul terenului în 1944, iar Guvernul, fără să aibă niciun titlu valabil a trecut terenul în proprietatea Statului. Preluarea terenului de către Stat, susține Regele, s-a făcut în baza unei simple Hotărâri de Guvern care inventariază bunurile din patrimoniul public.
„Simpla includere într-o listă de inventar a unui bun nu îl plasează în mod automat în domeniul public al Statului, astfel că dispozițiile procedurale din Legea 213/1998 care se referă la centralizarea bunurilor din domeniul public al Statului de către Ministerul Finanțelor sunt irelevante sub aspectul modului de dobândire a proprietății”, se arată în întâmpinarea depusă în proces de rege, prin avocații săi.
Pe fondul procesului judecat la Curtea de Apel Timișoara, Regele Mihai a primit câștig de cauză, judecătorii anulând prevederile din Hotărârea de Guvern prin care terenul Majestății Sale a fost trecut în lista de inventar a bunurilor din domeniul public al Statului. Guvernul a făcut, însă, recurs la Curtea Supremă, invocând mai multe vicii de procedură. Mai exact, Guvernul a invocat faptul că nu i-au fost comunicate o serie de documente necesare formulării apărării.
Curtea Supremă a admis recursul Guvernului, a casat sentința Curții de Apel Timișoara și a trimis înapoi dosarul pentru rejudecare. „Instanța de fond nu s-a asigurat de respectarea acestor drepturi/principii (n.r. dreptul la apărare invocat de Guvern) și în acest mod s-a creat autorității emitente Guvernul României o evidentă vătămare, cu atât mai mult cu cât aceasta nu a fost parte în litigiul de fond în care a fost invocată excepția, vătămare care nu poate fi înlăturată decât prin casarea sentinței și trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiași instanțe, respectându-se astfel și principiul dublului grad de jurisdicție”, au arătat judecătorii Curții Supreme care l-au retrimis pe Rege la Curtea de Ape. Aici magistrații trebuie să țină cont și de alte critici ale Guvernului a cărei decizie este contestată. Curtea de Apel Timișoara are programat termen în acest dosar chiar astăzi.
fostul rege nu se mai satura are in alte parti in tara mii de ha de pamant ,lasale domnule la cei nevoiasi sa le lucreze
Fostul rege a recuperat deja mai mult decat avea dreptul, adica bunuri ale Coroanei care erau ale statului nu ale regelui! Este ca si cum Basescu ar cere sa primeasca in proprietate personala Cotroceniul !!!