Administraţiile locale ale municipiului Lugoj se pot lăuda, în cei 25 de ani de democraţie, cu remarcabile ”recorduri” în ceea ce priveşte investiţiile din oraş.
Greu de depăşit este construcţia faraonică a pasajului de pe Titulescu – Buziaşului, care a avut nevoie de nu mai puţin de 17 ani pentru finalizare, lucrările fiind începute în 1991 şi finalizate în 2008. Tot la capitolul statistică, se notează de-a lungul anilor aportul a patru primari la construcţia respectivă, Sorin Stragea, Virgil Turcan, Marius Martinescu şi Francisc Boldea.
Concurent serios pentru ”tutankhamonica” realizare tinde să devină o altă investiţie a oraşului Lugoj, staţia de epurare, care după opt ani de la validarea proiectului este încă neterminată.
Investiţia trebuia terminată în 24 de luni
Primele veşti legate de modernizarea Staţiei de Epurare Lugoj au venit în 26 octombrie 2007, când municipalitatea a fost informată de către Administraţia Fondului pentru Mediu, din cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, că cererea de finanţare depusă de Primăria Lugoj privind Modernizarea Statiei de Epurare Lugoj (Jabăr) a fost aprobată. Valoarea totală a proiectului, la vremea respectivă, a fost de 20.794.457 lei, din care pentru finanţare nerambursabilă a fost aprobată suma de 9.474.876,04 lei (2.836.619,38 Euro), reprezentând aproximativ 50% din valoarea totală. Trecem peste sumele respective şi aici începe distracţia, pentru că durata de realizare a proiectului a fost de 24 luni.
Aşadar în 2007, mai exact acum aproape opt ani de zile, proiectul primea avizul din partea ministerului de resort, urmând ca după o vizită la faţa locului a celor de la Bucureşti, pentru a verifica aspectele tehnico-economice din cererea de finanţare, să fie semnat contractul şi demarate procedurile de achiziţii.
Toate aceste proceduri s-au desfăşurat în perioada în care Primăria Lugoj era condusă de democrat-liberalul Marius Martinescu. Acesta îşi aminteşte:
”Înainte de finalul ultimului meu mandat, reuşita pentru administraţia locală a fost că s-a aprobat finanţarea din partea Agenţiei de Mediu pentru finalizarea staţiei de epurare din municipiul Lugoj. Acest lucru s-a întâmplat, dacă nu mă înşel, în primăvara anului 2008, urmând ca ulterior să aibă loc scoaterea la licitaţie pentru stabilirea constructorului.
Finanţarea urma să fie 60% din partea Fondului de Mediu şi 40% din partea bugetului local. Au fost trei finanţări atunci: apă (23 milioane lei), canal (5 milioane lei) şi staţia de epurare (9 milioane). Erau stabiliţi şi constructorii: Hidroconstrucţia pentru apă şi o firmă din Szekszard pentru canalizare. În timpul mandatului meu nu era stabilit constructorul pentru staţia de epurare, care a fost mai târziu firma Confort. Nu am înţeles cum, din 2008 până acum, nu s-a terminat staţia de epurare, mai ales că primarul Boldea a avut sprijin la toate nivelele, de la judeţean la naţional”.
Un an pentru o semnătură
Jumătate din timpul alocat modernizării staţiei de epurare a fost pierdut de fapt cu semnarea contractului, ce a avut loc abia în 17 septembrie 2008, de această dată în mandatul social-democratului Francisc Boldea.
Termenul de finalizare a staţiei ce urma, după modernizare, să preia apele uzate menajere, prin canale colectoare şi de la localităţile din jurul municipiului Lugoj, respectiv Tapia, Lugojel, V.V. Delamarina, Herendeşti, Hezeriş, Hodoş, Boldur, Jabăr, Ohaba şi Coştei, a rămas neschimbat: 24 de luni.
Însă, de aici a pornit un lung şir de lucrări amânate, lipsă de fonduri sau de interes din partea firmei constructoare, astfel că după opt ani de la anunţul oficial şi şapte de la startul lucrărilor, municipiul Lugoj nu are încă o staţie de epurare funcţională la parametri optimi.
Spre exemplu, pe parcursul construcţiei staţiei de epurare s-a descoperit că transformatoarele care ar fi trebuit să alimenteze staţia au fost greşit prevăzute în proiect. Iar cel existent atunci, de 140 KW, era extrem de departe de necesarul de 760 KW.
Monitorizaţi de Greenpeace
Pentru ca povestea să aibă şi o tentă tragi-comică, prin 2012, municipalitatea lugojeană s-a trezit monitorizată inclusiv de Greenpeace, care a sesizat Garda de Mediu în privinţa deversărilor în râul Timiş a apelor uzate menajere şi industriale din canalizarea oraşului.
În consecinţă, Garda de Mediu Timiş a aplicat un avertisment municipiului Lugoj şi societăţii “Meridian 22”, operatorul economic care furnizează serviciile de canalizare şi alimentare cu apă, societate care a primit ca bonus şi o amendă de 20.000 lei.
Conform unor surse, situaţia nu s-a schimbat nici acum, iar apa plină de detergenţi, uleiuri sau coloranţi ajunge tot în râul Timiş.
Conform directorului Meridian 22, Iosif Groza, staţia funcţionează acum parţial.
”Avem în funcţiune doar o parte din treapta mecanică. Restul staţiei nu poate fi pornită până la punerea în funcţiune a acesteia. În momentul de faţă societatea noastră nu operează staţia de epurare, ea este preluată doar pentru pază şi atestare. Trebuie să vă spun însă că noi suntem verificaţi periodic de Apele Române în privinţa normelor de poluare, unde ne încadrăm”, a precizat Groza.
Încadrarea în respectivele norme se datorează şi faptului că există o mai mare lejeritate în stabilirea acestor parametri.
Discursul ultimilor ani – staţia este aproape gata!
Nereuşita acestei investiţii pare să fie şi cuiul din pantoful primarului Francisc Boldea, care în ultimii patru ani a repetat aceeaşi frază: ”staţia de epurare este aproape finalizată, o vom inaugura în curând!”.
Din păcate, chiar dacă îşi doreşte să bifeze ca realizată această investiţie majoră, ea rămâne încă doar pe hârtie. Cu toate diligenţele făcute în ultimii ani.
Ultima este prezentată chiar de edilul şef, Francisc Boldea:
“Recent am trimis o adresă către firma Kematronic S.R.L., din Baia-Mare, care a câştigat în 28 august 2014 contractul de punere în funcţiune a staţiei. Această firmă se ocupă de partea de comandă IT a obiectivului. Concret, ea trebuie să se ocupe de centrul de comandă şi să realizeze o reţea unificată de calculatoare care va dirija operaţiunile de lucru. În această adresă am solicitat punerea în funcţiune a staţiei. Acum câteva zile, în 28 august, am făcut o adresă către SC. Confort SA din Timişoara, firma care a reabilitat staţia, prin care am solicitat finalizarea ultimelor lucrări din anexa 2, până la 15 septembrie, lucrări ce au fost solicitate şi prin alte adrese. Aici este vorba despre relocarea unui transformator şi a unor tablouri de distribuţie, pentru a se putea pune staţia în funcţiune. Lucrările la staţie sunt terminate în proporţie de 98%. Acestea au fost aprobate în septembrie 2008, licitaţia a durat un an de zile, pe parcursul lui 2009, din cauza contestaţiilor. În 2013 s-a făcut procesul verbal de recepţie, prin care Meridian 22 a preluat cele 148 de obiective din contract de la S.C Confort S.A, iar punerea în funcţiunea se face prin corelarea tuturor punctelor de comandă, informatizate şi a vanelor de legătură printr-un centru unificat”.
Unul dintre motivele pentru care firma respectivă nu s-a apucat de lucru este că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. La inspecţia de după licitaţie, ca să se dumirească pentru ce au licitat, reprezentanţii firmei au realizat că nu prea se încadrează în sumă şi au nevoie de mai mulţi bani. Justificarea solicitării a fost legată de faptul că utilajele au stat prea mult în aer liber, fără a fi folosite, asta chiar dacă societatea constructoare, Confort, a dat asigurări că toate sunt funcţionale. Iar povestea poate continua…
Din păcate, cei 98% finalizaţi nu permit folosirea staţiei de epurare a oraşului Lugoj, iar infimul procent de 2% pune şi această investiţie pe lista ruşinoasă a lucrărilor tergiversate peste ani.
Doar că aici nu vorbim de unul sau doi în plus, ci de mai bine de cinci ani.
Un lucru este cert, în 31 decembrie expiră programul de etapizare a punerii în funcţiune a staţiei, iar dacă staţia nu va fi funcţională sau respectivul program nu va fi prelungit, Meridian 22 Lugoj nu va mai primi autorizaţia de gospodărire a apelor uzate!
În viitor, ne va prelua Aquatim-ul. 98% se va întâmpla acest lucru.