Abandonul școlar este o problemă din ce în ce mai mare în România. Statisticile Eurostat spun că aproximativ 270.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, adică 19% din totalul populației din această categorie de vârstă, abandonează timpuriu școala.
Fenomenul absenteismului conduce la insuccesul educațional şi constituie un pas decisiv spre abandonul şcolar. Cu această situație se confruntă și instituțiile de învățământ din Lugoj.
În ceea ce privește școlile gimnaziale, absenteismul pare să fie mai ușor de combătut. Din 2.124 de absențe acumulate în școlile din Lugoj, pe luna ianuarie, 574 au rămas nemotivate.
Școala Gimnazială Nr. 3 a avut, conform statisticilor, cel mai mic număr de absențe nemotivate pe luna ianuarie, respectiv 4, semn că la vârste fragede fenomenul absenteismului încă se poate ține cu ușurință în frâu.
”La orele de consiliere și de dirigenție, dar și la orele de consiliere a părinților pe care le desfășurăm în școala noastră se prezintă diverse materiale cu privire la urmările nefaste ale absenteismului. Ca dascăli, ne luptăm din răsputeri cu acest fenomen. De regulă prezența la orele de curs este bună, cu excepția cazurilor când copiii sunt bolnavi. Există însă, 2-3 elevi care provin din familii dezmembrate, sau au fost lăsați în voia sorții, cu care avem dificultăți. Singura noastră armă în ceea ce îi privește este scăderea notei la purtare”, ne-a declarat Viorica Lazăr, director al Școlii Gimnaziale Nr. 3.
Din păcate, altfel stau lucrurile la învățământul liceal unde problemele capătă amploare, iar eforturile cadrelor didactice trebuie susținute și din exterior de către părinții sau tutorii elevilor predispuși spre abandon. Cumulul absențelor la Colegiile și liceele din oraș, în prima lună a acestui an, este de 6.342, dintre care 2.351 nemotivate.
La Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu” s-au înregistrat în luna ianuarie a acestui an 1.884 de absențe, dintre care au rămas nemotivate 891, fapt care denotă dezinteresul elevilor față de orele de curs și totodată față de măsurile luate de instituția de învățământ, precum scăderea notei la purtare sau preavizul de exmatriculare.
Colegiul Național ”Coriolan Brediceanu” a implicat elevii în diverse proiecte menite să le trezească interesul și astfel să fie motivați să continue studiile. Astfel, numărul absențelor este de doar 717, din care nemotivate au rămas 247.
Majoritatea elevilor înscriși aici provin din mediul urban, iar pentru profesori este mai ușor să comunice cu părinții acestora, eliminând problema abandonului școlar încă din fază incipientă.
La Colegiul Tehnic ”Valeriu Braniște” situația este destul de bine ținută sub control, astfel încât din totalul de 1.145 de absențe, au rămas nemotivate doar 342.
Cadrele didactice de la Colegiul Național ”Iulia Hasdeu” se implică activ și constant în combaterea absenteismului, mai ales din pricina faptului că, în prezent, majoritatea elevilor provine din mediul rural, iar din această cauză riscul abandonului școlar este crescut. În luna ianuarie s-au acumulat 2.596 de absențe, dintre care au rămas nemotivate 871.
”Mulți dintre elevii Colegiului vin de la sate, iar părinții lor sunt de obicei plecați în străinătate. Au fost și eleve care au rămas însărcinate, dar care nu au abandonat școala, fiind un caz fericit. Am avut, din păcate, chiar anul acestă o elevă în clasa a X-a care nu a venit deloc la școală. Am încercat să luăm legătura cu ea, dar fără succes. Părinții nu s-au implicat deloc, iar în final, fata s-a retras de la școală. Incidența absenteismului este mai mare la clasele a XI-a și a XII-a, când învățământul nu mai este obligatoriu, la copiii care provin din familii monoparentale și la cei din mediul rural, cu părinți plecați în străinătate. În cadrul Colegiului, ne străduim să îi facem pe copii să conștientizeze importanța școlii prin acțiuni diverse, ore de consiliere și sprijin pentru îndeplinirea cu succes a actului educațional”, ne-a declarat Camelia Tihoi, prof. psiholog la Colegiul Național ”Iulia Hasdeu”.
Eradicarea abandonului școlar este prioritară pentru lugojeni, astfel încât generațiile viitoare să fie mai bine pregătite atât din punct de vedere al educației, cât și din punct de vedere social. Școala nu doar transmite informație elevilor, ci îi pregătește pe aceștia să își găsească locul în societate.