Reabilitarea Podului de Fier, simbol arhitectonic al Lugojului, inaugurat la 1902, a intrat într-o nouă fază.
Zilele acestea, lugojenii au observat că au început forajele pentru piloți, cu un impozant utilaj Wirth. Lucrările se concentrează la piciorul podului.
Având în vedere interesul pe care l-au suscitat aceste lucrări, ne-am adresat constructorului, Ebens Blue Bau, reprezentat de domnul Iosif Benzar, pentru detalii suplimentare.
”Ca să fac o scurtă descriere, la ora actuală se forează cei șase piloți pentru consolidarea pilei podului Apoi se va trece la realizarea incintei uscate și a grindei de rigidizare între cei șase piloți și fundația existentă a pilei (n.r. – piciorul podului). Foreza are 60 tone și forează piloți Benotto cu diametrul de 108 cm. Adâncimea de fundare față de cota platformei este de 13.4 m”, ne-a declarat dl. Benzar.
Vor urma lucrările de decopertare și reparare a construcției metalice a tablierului.
O scurtă recapitulare a lucrărilor de până acum
În legătură cu acest important proiect de investiții, se impune o scurtă recapitulare a etapelor parcurse până în prezent.
Prima achiziție a avut loc în martie 2024. A fost depusă o ofertă. În urma desfășurării procesului de evaluare, oferta tehnică nu a îndeplinit cerințele minime din
Caietul de sarcini, așa că a fost respinsă. Procedura de achiziție a fost reluată în aprilie 2024. De data aceasta, s-au prezentat două asocieri de societăți. În urma evaluării, o asociere a fost declarată neconformă.
În iulie 2024, o ofertă a rămas în procesul de evaluare. Comisia de evaluare a concluzionat: ”este declarată admisibilă oferta depusă de asocierea Ebens Blue Bau SRL (lider de asociere), Opentrans (asociat), Electric Automatic SRL (subcontractant), Construct Pylon (asociat), A&I Industry (subcontractant) și R-Proserv (subcontractant)”.
Raportul prin care s-a hotărât atribuirea contractului a fost emis în 27 iulie 2024, iar în luna august a avut loc atribuirea contractului.
În luna septembrie a anului trecut, firma Ebens Blue Bau, câștigătoarea licitației, a demarat primele lucrări de acces la pilonul podului. După această primă fază, ele s-au oprit, în urma unor solicitări de modificări din partea constructorului.
În data de 19 noiembrie, primarul Călin Dobra a convocat o întrunire a tuturor factorilor implicați în proiectul de reabilitare a Podului de Fier. După ședința de lucru, la care au participat constructorul, dirigintele de șantier și proiectantul, lucrările la pod au fost deblocate.
S-au montat montat țevile tehnologice care au acoperit jumătate din albia Timișului și s-a creat apoi un drum de acces temporar, destinat utilajelor.
Esențial pentru traficul rutier din Lugoj
Podul de Fier, simbol arhitectonic al Lugojului, are o lungime de 69,5 metri, o lățime de 11,5 metri, un pilon central și două deschideri.
Dincolo de valoarea istorică, podul rămâne până în ziua de azi o importantă arteră rutieră care leagă Lugojul Român de Lugojul German. De aceea, reabilitarea sa este esențială pentru traficul rutier din municipiul Lugoj.
Proiectul de reabilitare a Podului de Fier beneficiază o finanțare de aproape 17 milioane de lei, oferită prin Programul Național ”Anghel Saligny”.
”De aceea, reabilitarea sa este esențială pentru traficul rutier din municipiul Lugoj.”
–
Dar pentru traficul pietonal nu?
Iaca, și alții (mai) fac ”reabilitări”, că e la modă:
https://www.youtube.com/watch?v=gqUgkajbqu8