Ajutoarele europene pentru persoanele aflate în dificultate nu se mai distribuie în acest an. Programul prin care se ofereau gratuit produse alimentare de primă necesitate a fost sistat.
“În 2015 nu se vor mai acorda, ca în anii precedenţi, alimente pentru persoanele defavorizate”, se arată într-un comunicat al Primăriei Lugoj.
Până anul trecut erau împărţite, prin intremediul Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară, tone de alimente mai multor categorii de persoane cu venituri mici.
În 2014, la Lugoj, 2764 de persoane au ridicat pachetul alimentar, pus la dispoziţie, constând din făină de grâu, făină de porumb, zahăr, macaroane, ulei, conserve din carne de porc şi vită sau pateuri.
“Nu ştim de ce nu se continuă acest program.Schimbările din ultima perioadă în plan politic, au adus schimbări şi la aceste proiecte”, a spus Francisc Boldea, primarul Lugojului.
Beneficiarii au fost familiile şi persoanele singure, persoanele asistate social, persoanele cu handicap grav şi accentuat neinstituţionalizate, şomerii neindemnizabili sau cei care primeau până în 400 de lei şi pensionarii cu venituri de până la 400 de lei.
“Ne ajutau mult aceste ajutoare, mai ales că vin sărbătorile şi aveam şi noi ce pune pe masă. La pensiile mici pe care le avem, orice ajutor e bun. Aproape toţi banii îi dăm pe medicamente şi căldură şi cu ce rămâne ne mai cumpărăm câte ceva de mâncare. Zahărul primit anul trecut, cam tot pe vremea asta, mi-a ajuns până la Paşti. Acum dacă nu se mai dă nimic o să ne descurcăm cum putem. Măcar conserve şi ulei dacă ne dădea, tot era bine! Puteau să mai reducă din ajutor, dar să rămână ceva. E foarte greu dăcă eşti singur şi nu te ajută nimeni”, a spus Dumitru Chiriacescu, care trăieşte singur într-o garsonieră din cartierul Micro I.
Aveau dreptul să primească ajutorul alimentar şi cei care erau susţinători de familii.
Căldura, subvenţionată până în martie
Dacă nu mai primesc mâncare, lugojenii cu dificultăţi financiare sunt ajutaţi şi în acest an de autorităţi să reziste temperaturilor joase din sezonul rece. 170 de familii au depus cereri, pentru subvenţionarea energiei termice folosită la încălzirea locuinţelor.
Dintre toate solicitările, 115 au fost pentru ajutor la achitarea facturilor la gaz, 45 pentru achiziţionarea de lemne şi 10 pentru plata facturilor de curent electric.
În urma anchetelor efectuate, nu toate au primit acordul autorităţilor.
Pentru încălzirea cu gaz au fost avizate 113 cereri, pentru lemne – 45, iar pentru curent, doar opt. Motivele pentru care au fost respinse primele patru cereri sunt legate de nedeclararea veniturilor şi nedeclararea suprafeţei locuinţelor.
“Se acordă subvenţie la încălzitul locuinţelor pentru familiile unde venitul pe membru nu este mai mare de 615 lei, net ”, a transmis Primăria Lugoj.
Perioada pentru care se acordă ajutorul comunitar este cuprinsă între 1 noiembrie şi 31 martie. Sumele diferă în funcţie de combustibilul folosit la încălzire.
Pentru lemne se aprobă un plafon maxim de 58 de lei, pentru gaz 262 de lei, iar pentru curent 240 de lei.
Banii de lemne vor ajunge la beneficiari în decembrie, iar pentru gaz şi curent vor fi scăzuţi din facturi.
Perioada ajutorului este cuprinsă între 1 noiembrie şi 31 martie. Sumele provin din fonduri guvernamentale.