Primăria Lugoj are nevoie de o modificare legislativă pentru a putea prelua intrarea în cartierul Militari, după ce opoziţia din Consiliul Local Lugoj a refuzat din nou să voteze propunerea administraţiei locale.
Primarul Lugojului, Francisc Boldea a anunţat că a solicitat modificarea unei legi pentru proiectele de hotărâre ce vizează patrimoniul. Decizia a fost comunicată în plenul şedinţei ordinare a Consiliului Local Lugoj, de joi, 31 mai.
Demersul executivului local are ca scop preluarea intrării în cartierul de case Militari, construit pe terenul fostei unităţi militare de infanterie de pe strada Timişoarei, iniţiativele de până acum lovindu-se de refuzul opoziţiei locale.
“Guvernul nu vrea să mai aştepte hotărârea de la Lugoj. Nu va face o hotărâre separată pentru Lugoj. Va da o hotărâre pentru toate unităţile din ţară. Noi am solicitat modificarea Legii 215 pentru ca atunci când primim, să fie nevoie de majoritatea calificată, 10-11 din 19 şi doar când vindem să fie nevoie de 13 din 19. S-a mai cerut un PUZ pentru alte case pe terenul care este în continuarea cartierului Militari, dar fără intrare nu se poate face nimic. Noi am sistat investiţiile în cartier. Lângă intrare e plin de gunoaie, toată lumea aruncă, dar nu putem să facem nimic dacă nu e al nostru. E păcat să distrugem un cartier”, a spus Francisc Boldea, primarul Lugojului.
Toate încercările administraţiei locale, începând cu sfârşitul anului trecut şi până la ultima şedinţă de consiliu, de a primi acceptul Consiliului Local pentru proiectul intitulat “solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea din domeniul public al Statului Român şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Municipiului Lugoj, Judeţul Timiş, a unei părţi din imobilul 1252 situat în Municipiul Lugoj, str. Timişoarei, nr.124” au fost respinse.
Pentru aprobare este nevoie de votul a 13 dintre cei 19 consilieri câţi are Consiliul Local Lugoj.
De fiecare dată s-au opus consilierii opoziţiei de la PNL (4), PMP (2), USR (1) şi independentul Marius Martinescu, care consideră că cele 30 de apartamente pe care primăria trebuie să le amenajeze într-unul din fostele dormitoare de soldaţi şi să le cedeze apoi, armatei, gratuit, sunt prea costisitoare.
Aleşii locali, care se opun primarului, susţin că se poate solicita dreptul de servitute pentru terenul în cauză, ceea ce ar fi mai avantajos pentru municipiu.
Proiectul a fost pus de şapte ori pe ordinea de zi la şedinţele Consiliului Local. Disputele dintre administraţie şi opoziţie au un efect negativ asupra lucrărilor de infrastructură din Militari.
Din cele 12 străzi prevăzute a fi asfaltate, până acum au fost finalizate două, iar la alte trei, la care au fost începute lucrările, s-a oprit execuţia.
Cei care şi-au ridicat case în fosta unitate militară se confruntă cu probleme la canalizare, la fiecare ploaie mai serioasă, iar întreţinerea spaţiilor verzi de pe domeniul public şi curăţenia în cartier lasă mult de dorit.