Vineri, 7 martie, cunoscutul scriitor Radu Paraschivescu va lansa îşi va lansa două cărţi la Lugoj. Spaţiul ales este unul neconvenţional, dar care în ultima perioadă câştigă tot mai mulţi aderenţi pentru acţiuni culturale: Clubul „English Pub”.
Lansarea, programată de la ora 18, va aduce în atenţia lugojenilor două volume, ambele apărute la editura Humanitas din Bucureşti. Primul reuneşte mai multe articole publicate de Radu Paraschivescu în presă şi poartă numele insolit de „Maimuţa carpatină”, iar al doilea se numeşte „De la Waters la Similea” şi poartă sugestivul subtitlu “Oameni cool scriu despre muzica lor”.
Despre autor şi scrierile sale vor vorbi profesoara Simona Avram, criticul literar Dorin Murariu, iar moderator va fi, ca de obicei, Henrieta Szabo, directoarea Bibliotecii Municipale Lugoj, instituţie organizatoare a manifestării, alături de “Colţul de cultură” de la English Pub.
În cele treizeci de texte din “Maimuţa carpatină”, Radu Paraschivescu încearcă să găsească explicaţii pentru câteva fenomene care ne colorează strident viaţa de zi cu zi: voluptatea excesului, tabloidizarea zonelor pe care le credeam necontaminabile, triumful antimodelelor, comportamentele papuaşe etc. Cu toate acestea, “Maimuţa carpatină” nu e scrâşnetul unui ciufut, ci mai degrabă expresia unei speranţe. Aceea că normalitatea va înceta – nu se ştie când şi nu se ştie cum – să aibă statut de excepţie.
Cât despre “De la Waters la Similea”, celor paisprezece semnatari ai acestui volum nu li s-a cerut să aleagă un cântec preferat, ci o bucată muzicală care a produs ceva în vieţile lor: o bucurie, o revoltă, o dezamăgire etc. Rezultatul e un cocktail confesiv care pleacă din balet şi rock, baladă şi muzică progresivă, jazz şi şlagăr şaptezecist românesc. Printre declanşatorii amintirilor se numără Leonard Cohen şi Angela Similea, Roger Waters şi Maria Răducanu, Brian May şi Ceaikovski, Paul Mc Cartney şi Sfinx, Bijelo Dugme şi Jens Lekman. Iar când amintirea preferă să rămână cuminte în tainiţa gândurilor, în locul ei se iveşte o poveste brodată pe însuşi textul cântecului. În fond, De la Waters la Similea nu are nimic din logica by request-urilor de odinioară. Povestită pe paisprezece voci, cartea aceasta e doar o invitaţie la tandreţe şi umor, la coborâre în timp şi nostalgie.