Scandalul de corupţie de la Tribunalul Bucureşti, în urma căruia două judecătoare au fost arestate pentru luare de mită, se răsfrânge şi asupra magistraţilor din Banat. Lugojul şi Făgetul nu fac excepţie.
Scandalul de corupţie de la Tribunalul Bucureşti, în urma căruia două judecătoare au fost arestate pentru luare de mită, se răsfrânge şi asupra magistraţilor din Banat. Lugojul şi Făgetul nu fac excepţie.
Justitţia din România este zguduită de un imens scandal de corupţie izbucnit la Tribunalul Bucureşti, unde două judecătoare sunt acuzate că luau mită sute de mii de euro pentru sentinţe favorabile infractorilor. Ca urmare „cutremurului” de la Tribunalul Bucureşti, în care judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache (foto) au fost arestate pentru corupţie, Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus controale în toată ţara pentru a se verifica modul în care se face repartizarea electronică a dosarelor, în cazul judecătoarelor şpăgare fiind acuze că dosarele s-au repartizat preferential.
„Am ordonat controale la fiecare instanţă, încă înainte de decizia CSM-ului”, a declarat pentru „Redeşteptarea” preşedintele Curţii de Apel Timişoara. Judecătoriile din Lugoj şi Făget nu au făcut excepţie de la control, fiind verificate în cursul acestei săptămâni. „Am cules nişte date, urmează să le interpretăm şi probabil că săptămâna viitoare vom avea nişte rezultate”, a declarat preşedintele Tribunalului Timiş, Eduard Smântână, după verificările de la Lugoj şi Făget.
Potrivit deciziei CSM controalele efectuate la instanţe vizează:
– constatarea disfuncţionalităţilor în repartizarea cauzelor şi în circuitul administrativ, inclusiv înaintarea dosarelor în căile de atac şi înregistrarea acestora la instanţa de control judiciar,
– modificările intervenite în programul informatic de repartizare şi identificarea situaţiilor de viciu al sistemului informatic şi a vulnerabilităţilor sistemului informatic de repartizare.
– identificarea persoanelor responsabile de disfuncţionalităţi sau viciu la modalitatea de repartizare,
– măsuri şi propuneri de înlăturare a acestora
– identificarea cazurilor în care repartizarea nu s-a realizat în sistemul informatic