Miercuri seara, la Cinematograful Bela Lugosi, un numeros public a venit la întâlnirea cu Lia Lucia Petric Epure, cu ocazia lansării volumului său “Politic şi apolitic”, apărut la Editura de Vest din Timişoara.
Despre carte, autoare şi mai ales despre legăturile cu Lugojul natal au vorbit primarul Francisc Boldea (care a recunoscut că a fost deseori criticat de jurnalista Lia Lucia Epure, pe care o cunoaşte din copilărie), prof. Luminiţa Wallner Bărbulescu (a punctat legăturile de familie ale Liei cu Lugojul) şi scriitorul şi jurnalistul Cristian Ghinea, care a spus că “Lia Lucia Petric Epure face parte dintr-o generaţie de jurnalişti pentru care meseria s-a împletit cu vocaţia şi cu un anumit gen de idealism care se încăpăţânează să nu moară nici acum, la un sfert de veac după momentul ’89. Alături de o mână de profesionişti, Lia Lucia Epure a plătit toate acestea cu viaţa personală, cu multe şi nemărturisite sacrificii şi renunţări”.
Autoarea s-a referit pe larg la aspecte mai puţin cunoscute din activitatea sa jurnalistică, dar şi la istoria de 250 de ani a familiei sale, spunând că “aceasta este vârsta mea reală, cei 250 de ani ai familiei mele la Lugoj”.
Moderatoarea acţiunii a fost Henrieta Szabo, directioarea Bibliotecii Municipale Lugoj, instituţie organizatoare a întâlnirii.
Lia este nu numai un jurnalist important, ea este şi profesor universitar, rotarian cu vocaţie şi una dintre puţinele femei din România care conduc la ora actuală instituţii de presă cum este cotidianul regional „Ziua de Vest” din Timişoara.
Cartea “Politic şi apolitic” are ca ilustraţii portrete realizate de maestrul Ştefan Popa – Popa’s, unul dintre cei mai renumiţi caricaturişti de pe mapamond. Calitatea grafică, alături de cea a textelor, sunt argumente serioase pentru a avea în bibliotecă această cronică a vremurilor moderne, care stau inevitabil sub semnul îngemănat al politicului şi apoliticului.