Lugojeanul Cristi Pinter are meritul de a fi pus bazele uneia dintre cele mai titrate firme de protezare existente în România.
Specializat în Franţa, cu profesori de talie mondială, Cristi, alături de tehnicianul său, Dorel Ţubrea, a adus pentru prima dată în Lugoj tehnologia revoluţionară a protezelor dotate cu inteligenţă artificială.
„Această tehnologie bazată pe un genunchi cu microprocesor, poate să analizeze aproape 50 de mişcări, înainte ca pacientul să le realizeze. C-LEG este un ansamblu foarte complex, confecţionat din materiale cum sunt titanul sau dur-aluminiul, care se ataşează pacientului. Procesorul încorporat înregistrează toate mişcările pe care le face acesta, iar datele sunt apoi transmise prin bluetooth către un program de calculator ce setează mişcările cele mai apropiate de realitate. Sunt posibile rotiri, ridicări, aşezări sau chiar poziţii gen picior peste picior. Acest genunchi modular inteligent este ultima descoperire a cercetătorilor, înainte de tehnologia bionică. E adevărat că foarte puţini români îşi permit acest nou mod de viaţă, din cauza preţului care ajunge la 16.000 de euro. Măcar tinerii care au viitorul în faţă ar trebui să poată beneficia de un asemenea aparat. Avem şi genunchi hidraulic care permite o foarte bună mobilitate, iar preţul este de 9.000 de lei. O parte din bani o încasăm de la C.A.S. iar diferenţa o suportă pacientul „, ne-a explicat Dorel Ţubrea, specialist în ortoprotezare.
Orto-Cris, firma de pe strada Cernei din Lugoj, acoperă toată gama şi nivelurile de amputaţii.
Clienţii vin din toată ţara, iar preţurile pentru o proteză standard sunt acoperite total de Casa de Asigurări de Sănătate, cu care firma are contract.
Pe hol aştepta liniştit un bărbat venit tocmai din comuna Avrămeni, judeţul Botoşani.
„Mă numesc Ioan Stroieschi, am 69 de ani şi am venit aici să îmi fac o proteză, pentru că am auzit multe lucruri bune despre aceşti oameni. Preţul este acoperit de Casa de Asigurări de Sănătate şi aici nu mai plăteşti nici un ban în plus. Ba mai mult există şi posibilitatea să ne cazeze o zi sau două pe cei care venim de departe, până ni se face aparatul de care care avem nevoie”.
Suma decontată de stat, pentru o proteză standard de gambă este de 2.460 lei, iar pentru una de coapsă de 5.400 de lei.
În România, potrivit unui bilanţ nefericit, cauza cea mai frecventă a amputaţiilor este diabetul, urmat la mare distanţă de accidente şi de boli circulatorii.