Ministerul Educației și Cercetării Științifice a lansat pe 23 decembrie 2015 în dezbatere publică propunerile de plan-cadru pentru clasele V-VIII, elaborate de Institutul de Științe al Educației. Acestea vin să înlocuiască programele aflate în vigoare în acest moment care datează din anul 2011.
Prin raportare la vechile planuri cadru se remarcă, în toate cele trei variante puse în dezbatere, eliminarea completă a unei singure discipline de studiu: limba latină de la clasa VIII unde figura cu o oră / săptămână în aria curriculară “Limbă și comunicare”.
Cadrele didactice din domeniu au adresat un memoriu foarte dur în vederea menținerii disciplinei Limba latină în planurile-cadru de învățământ pentru clasele V-VIII considerând că “eliminarea limbii latine – care a stat la temelia formării Europei civilizate de astăzi, împreună cu valorile ei creștine, este o măsură antieuropeană, în contradicție profundă cu învățământul tradițional.
De dragul unor experimente cu viitor incert, nu pot fi sacrificate valorile culturii europene validate de secole”.
Memoriul se găseşte şi pe Petiţii Online, unde a adunat 2100 de semnături.
Planurile-cadru sunt, conform autorilor, “compatibile cu paradigmele educaționale promovate la nivel european”. Fals! în Europa civilizată limbile clasice (latina și greaca veche) sunt prețuite și integrate în planurile de învățământ ale celor mai dezvoltate țări (Italia, Franța, Germania, Anglia, Spania, Elveția, Polonia și multe altele). În Germania, de exemplu, latina este studiată începând cu clasa a V-a, iar în Franța din clasa a VI-a.
“În aceste țări civilizate, sunt organizate olimpiade internaționale de limbă latină. România a participat de-a lungul anilor la trei dintre acestea (în Italia) aducând anual importante premii și mențiuni. Reducerea încă o dată a numărului de ore de limbă latină ar anula pe viitor orice șansă a elevilor români la aceste competiții și ar face zadarnice toate eforturile făcute până acum de profesorii lor. România s-ar vedea astfel izolată de învățământul clasic european”, spun autorii memoriului, care adaugă că “în România cea mai bună soluție ar fi introducerea latinei începând chiar cu clasa a VII-a. Capacitatea acestei limbi de a ordona gândirea este exact ceea ce lipsește elevilor în această perioadă de dezvoltare, iar limba latină îi învață pe elevi să folosească dicționarul – obicei uitat de elevii români”.
Indignarea profesorilor de ştiinţe umaniste nu se opreşte aici, ei considerând măsura ca fiind una arbitrară.
“Este inacceptabil ca un grup foarte restrâns de persoane, necunoscut mediului academic, fără specializare în domeniul filologiei, să decidă în nume propriu și în mod complet netransparent eliminarea unei discipline fundamentale din învățământul gimnazial românesc. Considerăm că înlăturarea limbii latine din catalog este o măsură antinațională și în dispreț față de valorile tradiționale europene, care va afecta, dacă va fi însușită de Ministerul Educației, pe termen lung și în mod iremediabil, calitatea învățământului românesc”.