Administrațai Bazinală de Apă Banat va implementa pe cursul mediu al râului Timiș, între Caransebeș și Lugoj, e vizat de un program european ecologist.
Proiectul LAND4CLIMATE pentru va combate efectele schimbărilor climatice în regiunea Timișului superior, prin soluții bazate pe natură.
”Proprietarii de terenuri din vecinătatea sectorului râului Timiș, între Caransebeș și Lugoj, sunt esențiali pentru succesul proiectului LAND4CLIMATE. Aceștia sunt încurajați să participe cu propriile terenuri la implementarea soluțiilor bazate pe natură, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a zonei și la crearea unui model de urmat pentru extinderea măsurilor la scară largă. Bazinul hidrografic al Timișului inferior se confruntă cu o multitudine de provocări care necesită atenție și rezolvare. Aceste provocări includ probleme legate de inundații, care reprezintă o amenințare la adresa stabilității regiunii. În plus, bazinul hidrografic se luptă cu seceta hidrologică. Prezența balastierelor nefuncționale în terasă, marcate de aspectul lor neatractiv, contribuie și mai mult la preocupările zonei. În cele din urmă, eroziunea albiei râului necesită strategii eficiente pentru a i se atenua impactul și pentru a menține integritatea ecosistemului.”, transmit inițiatorii proiectului.
Proiectul include extinderea zonelor umede pentru îmbunătățirea conectivității laterale a cursului de apă și plantarea de arbori și vegetație pentru îmbunătățirea habitatelor de pe malul râului Timiș, reducerea riscului la inundații și creșterea rezervei de apă subterană.
Bazinul hidrografic al Timișului inferior este prelungirea naturală a bazinului hidrografic al Timișului superior. Soluțiile bazate pe natură (SBN) folosite în zona pilot s-ar putea aplica și în regiunea de replicare deoarece râul Timiș intră în câmpie, ceea ce reprezintă un relief potrivit pentru implementarea SBN în vederea creării de zone umede.
Oricine e interesat să-și implice terenul din apropierea apei este binevenit Proiectul LAND4CLIMATE. Programul se implementează în șase țări: Austria, Republica Cehă, Germania, Italia, România și Slovacia, între 2023-2027. Valoarea totală a proiectului este de 12.904.833,50 euro. Valoarea proiectului alocată pentru ABA Banat este de 1.304.761 euro. Fondurile sunt asigurate integral prin Programul Horizon Europe Climate.