Administraţia Bazinală de Apă Banat derulează un proiect prin care vrea să reducă inundaţiile şi pericolele care pot apărea în Spațiul Hidrografic Banat. Proiectul Watman are o valoare de 63 milioane de euro la nivel naţional, fonduri europene POS Mediu, iar Banatului îi sunt alocate 3.3 milioane de lei. În anul 2013 s-a semnat contractul de finanţare a proiectului, iar un an mai târziu contractul de furnizare cu durabilitate de un an.
Reprezentanţii Administrației Bazinale de Apă Banat susţin că proiectul va avea un impact pozitiv considerabil asupra populaţiei prin faptul că 1,5 milioane de locuitori din zonele vulnerabile vor beneficia de informaţii în timp real privind evoluţia şi gestionarea fenomenelor hidrologice extreme.
Proiectul prevede achiziționarea mai multor echipamente necesare reducerii efectelor inundațiilor în Caraş-Severin şi Timiş.
„Este vorba despre diguri gonflabile, ce vor înlocui sacii de nisip. În Reşiţa şi în Timişoara vor fi înfiinţate Centre de intervenție rapidă în caz de inundații și poluări accidentale. la dispeceratul nostru cât şi la cel naţional. În apărarea împotriva inundaţiilor se vor folosi acele diguri gonflabile – diguri care au în interiorul lor apă – <apă contra apă>. În cadrul proiectului se vor instala şi staţii automate pentru staţiile hidrometice, venind în plus cu staţii automate pentru măsurarea parametriilor unui baraj. Avem pentru Surduc senzori care măsoară presiunea interstiţială din corpul barajului. Vor fi montate şase staţii automate pentru măsurarea precipitaţiilor solide şi lichide, măsoară în mod automat stratul de zăpadă, putând calcula echivalentul în apă. Majoritatea acestor staţii sunt la o altitudine de peste 600 de metri, unde avem strat de zăpadă cel puţin şase luni pe an”, spune ing. Gabriel Muntean, responsabil implementare proiect.
Centrele vor fi operaţionale după 31 iulie 2015. Riscul producerii fenomenelor hidrologice extreme va fi diminuat cu 7% în urma implementării acestui proiect.