Ministerul Finanţelor a pregătit un Ordin prin care se doreşte un control strict al veniturilor pe care le realizează românii. Dacă Ordinul, aflat acum în stadiul de proiect, va deveni lege, românii ar putea fi obligaţi să le permită inspectorilor fiscali să le intre în casă. Mai mult decât atât, în actuala formă a proiectului, persoanele obligate să păstreze secretul profesional, ar putea fi obligate să divulge Fiscului informaţii despre dumneavoastră.
Ministerul Finanţelor a pregătit un Ordin prin care se doreşte un control strict al veniturilor pe care le realizează românii. Dacă Ordinul, aflat acum în stadiul de proiect, va deveni lege, românii ar putea fi obligaţi să le permită inspectorilor fiscali să le intre în casă. Mai mult decât atât, în actuala formă a proiectului, persoanele obligate să păstreze secretul profesional, ar putea fi obligate să divulge Fiscului informaţii despre dumneavoastră.
Ordinul care vizează aprobarea Cartei drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale a fost publicat pentru consultare pe siteul Ministerului Finanțelor în 19 noiembrie. Potrivit proiectului, prin acest act normativ se dorește un control mai strict asupra veniturilor pe care le înregistrează românii, astfel încât impozitele plătite statului să fie plătite pe măsură.
Controversatul proiect de lege a creat deja vâlvă, chiar și pentru faptul că prevede accesul inspectorilor fiscali în locuință. „Indiferent de locul unde se desfăşoară verificarea fiscală, aveţi obligaţia de a permite funcţionarilor împuterniciţi de organul fiscal să efectueze o cercetare la faţa locului, precum şi experţilor folosiţi pentru această acţiune, intrarea acestora pe terenuri, în încăperi şi în orice alte incinte, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a face constatări în interes fiscal. Aveţi dreptul de a refuza intrarea în domiciliu sau în reşedinţă, caz în care intrarea în domiciliul sau în reşedinţa dumneavoastră se face cu autorizarea instanţei judecătoreşti competente”, sună unul din punctele actului normativ supus dezbaterii publice.
Avocatul Cătălin Pușa atrage atenția, însă, că aceste prevederi contravin art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căruia: ”1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale. 2. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege şi dacă constituie o măsură care, într-o societate democratică, este necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protejarea sănătăţii şi a moralei, ori protejarea drepturilor şi libertăţilor altora”.
„Încadrarea acestei proceduri în cea a bunăstării economice a ţării este o încercare de a eluda dispoziţiile acestui articol, nefiind necesară într-o societate democratică pentru a se considera intruziunea autorităţilor licită, având în vedere că în practica sa, Curtea a apreciat ca ingerinţa acesteia trebuie să răspundă unei nevoi sociale imperioase şi să fie proporţională cu scopul legitim vizat”, consideră avocatul Cătălin Pușa.
Acesta mai susține că articolul de lege care face referire la obligativitatea furnizării de informații duce la încălcarea secretului profesional pe care trebuie să îl respecte orice profesionist în domeniul său. Astfel, proiectul prevede că „pot refuza să furnizeze informaţii cu privire la datele de care au luat cunoştinţă în exercitarea activităţii lor preoţii, avocaţii, notarii publici, consultanţii fiscali, executorii judecătoreşti, auditorii, experţii contabili, medicii şi psihoterapeuţii, CU EXCEPȚIA informaţiilor cu privire la îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de legea fiscală în sarcina lor, precum şi a informaţiilor necesare clarificării şi stabilirii situaţiei fiscale reale a contribuabililor/plătitorilor cu care a avut sau are raporturi juridice”.
În același articol, proiectul de lege prevede că executorii, avocații, notarii publici, consultanții fiscali și alte profesii care au obligația să respecte secretul profesional, sunt obligați să le furnizeze inspectorilor fiscali informații despre clienții lor. Așa cum este formulat articolul de lege, practicanții profesiilor amintite mai sus pot refuza să ofere orice alte informații decât cele fiscale, astfel de date fiind de fapt irelevante.
„Statul, desi lasă impresia că ar vrea sa protejeze interesele contribuabilului, prin sintagma cu excepţia încalcă dreptul şi obligaţia de a păstra secretul profesional a nouă profesii deodată, sens în care nu reiese cu prea mare claritate de ce acest text a fost înscris în capitolul drepturile persoanelor fizice și nu a fost înscris categoria obligații”, semnalează avocatul Pușa.