Administrația locală anunță persoanele care s-au înscris la programul privind casarea autovehiculelor uzate că termenul pentru depunerea dosarelor la Primărie este 29 noiembrie.
Motivul datei limită este că după semnarea contractelor de finanțare între Primărie și persoanele fizice, procedura de casare și radiere din circulație și din evidența fiscală a automobilului uzat implică un timp destul de mare.
”Solicităm persoanelor fizice care s-au înscris pe platforma AFM să depună dosarele până la termenul stabilit pentru a nu rămâne înregistrat în evidența fiscală cu autovehiculul uzat în anul 2024”, a transmis autoritatea locală.
Totodată, se mai solicită celor care s-au înscris pe platforma AFM și doresc să renunțe la programul ”Rabla Local” să anunțe în scris Primăria Municipiului Lugoj.
Programul ”Rabla Local” este în concordanță cu angajamentele luate de România, ca membru al Uniunii Europene, în domeniul protecției mediului.
Lugojul are aproape 470 de autovehicule la mia de locuitori (o mașină la doi locuitori), mult peste media națională de motorizare din acel moment, și anume 328 de vehicule la mia de locuitori.
După aproape 10 zile de la demararea programului, la ușile Primăriei au bătut circa 220 lugojeni, pentru a scăpa de bătrânele mașini, mai ales că oferta este una consistentă pentru cele care au trecut de 15 ani – 3.000 de lei, în timp ce firmele care preiau fier vechi nu le oferă oamenilor mai mult de 500 – 600 de lei.
În concluzie, aplicarea planului de stimulente pentru înlocuirea automobilelor uzate înseamnă respect pentru mediu și un aer mai respirabil pentru lugojeni, care vor avea curând și alternativa transportului urban în condiții civilizate și nepoluante, prin intermediul celor nouă autobuze electrice primite cu finanțare europeană.