De Ziua Educației Nonformale, Asociația Babel Education din Timișoara a venit în vizită la Școala Gimnazială Nr 2, cu un atelier pentru profesori, învățători, educatori sau lucrători de tineret.
Atelierul “Se face preZENța la nonformal” este centrat pe învățarea experiențială și creat în jurul conceptului de “peer education”, educație de la egal la egal. Sandra Horea a fost facilitatorul acestui eveniment:
“Credem în formula: formal plus nonformal, pentru a crea un mediu benefic învățării, în care elevii să simtă că se dezvoltă și cresc armonios. Pentru că procesul de învățare presupune acumularea atât de cunoștinte, abilități cât și de atitudini, încercăm să dăm mai departe instrumente de educație nonformală, folositoare actorilor implicați în formarea elevilor”.
„Educația nonformală este cea mai nouă abordare a învățării, prin activități plăcute și motivante. Avantajele sale multiple înglobează bifarea tuturor deprinderilor specifice sistemului tradițional de învățământ, cu un aport suplimentar de abilități câștigate în condițiile unei libertăți maxime de exprimare. Înseamnă orice acțiune organizată în afara sistemului școlar, prin care se formează o punte între cunoștintele predate de profesori și punerea lor în practică. Acest tip modern de instruire elimină stresul notelor din catalog, al disciplinei impuse și al temelor obligatorii. Înseamnă plăcerea de a cunoaște și de a te dezvolta”, spune profesor pentru învățământ primar Gabriela-Monica Sîrbu, la a cărei inițiativă a avut loc acest eveniment.
Tot la Şcoala nr. 2, se desfăşoară astăzi, de la ora 14, în parteneriat cu Asociaţia Alternativ Ed „Trenul de poveste”. 15 voluntari costumaţi în supereroi, prinţese şi aventurieri îi vor încânta pe cei aproape 250 elevi participanţi cu poveşti.
Şi elevii Colegiului Tehnic „Valeriu Braniste” vor marca Ziua Educaţiei Nonformale prin două evenimente. Primul este o expoziţie foto în zona centrală a Lugojului care va prezenta experienţele de practică europeană desfăşurate prin proiectele Leonardo da Vinci. Cel de-al doilea se desfăşoară sub titlul Învăţând despre oraş pe bicicleta şi este organizat sâmbătă de elevii de la specialitatea Turism din cadrul Colegiului.
Școala Gimnazială „Anișoara Odeanu” va marca ziua alături de scolile partenere în proiectul Comenius “Fă diferența! Fii un antreprenor verde!” şi organizează astăzi de la 12, în orașele lor, un flashmob prin care doresc să atragă atenția comunității în care trăiesc asupra importanței reducerii consumului de energie electrică și a reducerii risipei apei potabile. Partenere în proiect sunt alături de școala din Lugoj (coordonatoarea proiectului) școli din Finlanda, Ungaria, Polonia, Turcia, Grecia, Cipru, Spania, Italia și Portugalia. Elevii școlii din Lugoj vor organiza flashmob-ul la ora 12, in centrul orașului, în zona dintre Ceasul electric și Hotelul Dacia.
La nivel naţional Ziua Educaţiei Nonformale este organizată de nonformalii.ro, portal dezvoltat în cadrul unui proiect ambiţios de promovare a acestei metode în România.
În 2013, Ziua Educaţiei Nonformale s-a concretizat în 126 evenimente şi 257 activitităţi, desfăşurate în 36 judeţe.