Produsele gospodarilor din estul judeţului Timiş sunt tot mai căutate de concernele naţionale şi internaţionale. Majoritatea ajung pe pieţele de desfacere occidentale.
Calitatea şi cantitatea legumelor, a laptelui ori a mierii de stup atrage în zona Lugoj – Făget, tot mai multe societăţi autohtone sau occidentale. Unul dintre cele mai căutate este laptele, produs atât de turmele de capre, cât şi de cele de oi.
”Avem o firmă din Braşov, numită Olympus, care vine şi ne preia laptele. Îl procesează şi sub formă de produse. Îl exportă în Grecia. Nu ia doar de la mine, ci de la toţi crescătorii din zonă. Vorbesc aici de Cutina, Leucuşeşti, Cliciova, Bethausen, Hezeriş, Coştei, Târgovişte şi alte sate. Doar eu le vând lunar circa 10.000 de litri. Ne-au adus tancuri frigorifice, în care-l depozităm până când vin să-l ridice”, ne-a declarat Ioan Jivănescu din Cutina, care creşte 450 de capre.
Laptele de oaie ajunge sub forme de diverse produse, în special pe mesele italienilor.
”Noi îl dăm la Lact Italia, care are firma la Izvin. Aici este procesat, în unele zile chiar şi 100.000 de litri, şi trimis către alte ţări. Noi suntem cei mai valoroşi, pentru că le furnizăm materia primă. Unii dintre crescătorii noştri de oi preferă să transforme laptele în brânză şi să o vândă în marile oraşe din ţară. Avem producători care au magazine şi în Bucureşti. Apoi, carnea de berbecuţ ajunge pe mesele celor din Iordania, Arabia Saudită, Liban, Libia şi Maroc”, ne spunea Gheorghe Mihăescu, preşedintele ”Ovitim – Mioriţa”, asociaţie care deţine circa 170.000 de oi din cele 600.000 existente la nivelul judeţului Timiş.
Mierea de stup produsă în estul judeţului le face viaţa mai dulce nemţilor, iar polenul pe cea a francezilor.
”Mierea de stup este preluată de societăţi de profil din Blaj şi Bucureşti şi comercializată germanilor.Polenul, foarte căutat ca aliment în perioadele de post, este achiziţionat de firme din Baia Mare şi vândut francezilor”, se destăinuie Vasile Magu din Mănăştiur, unul dintre cei mai mari apicultori din zonă.
Legumele, de la varză şi până la ardei, sunt comercializate pe pieţele din marile oraşe ale Banatului, dar ele sunt cumpărate de la producători şi de comercianţi din Alba Iulia sau Sibiu.