La fel ca şi în prezent, în 2011 parchetul a funcţionat cu şase procurori, din care cinci cu funcţie de execuţie şi unul cu funcţie de conducere, şi patru grefieri.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj şi-a definitivat bilanţul de activitate pe anul trecut, unul în care s-a muncit mult cu un număr relativ redus de procurori, raportat la volumul mare de cauze aflate în cercetare pentru invfracţiuni produse în Lugoj, Buziaş şi 18 comune din zonă.
La fel ca şi în prezent, în 2011 parchetul a funcţionat cu şase procurori, din care cinci cu funcţie de execuţie (Monica Pop, Dorel Ursulescu, Gabriela Martinovici, Dan Cristian Tătar şi Liliana Tăutu) şi unul cu funcţie de conducere (Dumitru Cornean), şi patru grefieri, activitatea împărţindu-se pe mai multe fronturi.
Anul trecut s-au cercetat 3.542 de cauze, faţă de 3.467 în 2010. Din acestea, au fost soluţionate 2.001, în comparaţie cu 1.872, în 2010. Într-un număr de 236 de dosare s-a dispus trimiterea în judecată a 262 de inculpaţi, iar în celelalte au fost pronunţate soluţii de netrimitere în judecată, mai exact scoatere de sub urmărire penală. Opt inculpaţi au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv pentru tâlhărie sau violenţă gravă.
”Se observă o uşoară creştere a numărului de dosare care au fost înregistrate pe parcursul anului 2011 la Parchetul Lugoj. În cadrul infracţiunilor care intră în competenţa noastră de instrumentare, ponderea este a celor cu violenţă, furturile şi cele la legea circulaţiei. Au mai fost şi înşelăciuni sau evaziuni fiscale”, declara Dumitru Cornean, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj.
Cele mai multe infracţiuni au fost cele la legea circulaţiei – 138, fiind urmate de cele cu violenţă – ucidere din culpă, loviri, vătămări corporale, lipsire de libertate, violare de domicliu, viol – 80 şi furturi – 48 de infracţiuni.
Prejudiciile create de inculpaţii trimişi în judecată au fost de 381.000 lei şi 2.500 de euro, în comparaţie cu 2010 când s-au înregistrat prejudicii de 219.000 lei şi 680 euro.
În ceea ce priveşte urmărirea proprie a procurorului s-au efectuat 10 cauze, din care cinci au fost soluţionate prin rechizitorii. Procurorii au participat şi la judecarea a 875 de cauze aflate pe rolul instanţei, punându-se concluzii în fond la 619 cauze penale şi 164 cauze civile. Tot în 2011 s-au primit în audienţă 205 persoane, din care 76 de prim-procurorul unităţii.
Cele mai multe cauze au fost soluţionate de către procurorul Monica Pop (472), fiind urmată de Dorel Ursulescu (471), Gabriela Martinovici (422), Dan Cristian Tătar (377) şi Liliana Tăutu (304).
”Volumul de muncă e mare şi am căutat întotdeauna să avem o încărcătură sensibil egală pe fiecare procuror pentru a nu apărea fenomenul de supraaglomerare a unuia şi să existe o amprentă negativă asupra operativităţii şi chiar calităţii soluţionării dosarului. Faptul că unii procurori au mai puţine cauze se datorează participării preponderente şi în şedinţele de judecată. De aceea am dorit ca numărul cauzelor repartizate lor pentru supraveghere şi soluţionare, la care se adaugă participările în şedinţă de judecată, să aibă un volum de activitate sensibil egal cu al celorlalţi”, spunea Dumitru Cornean.
Conform datelor furnizate de parchetul Lugoj, operativitatea de soluţionare a cauzelor este de 91%, existând una singură rămăsă în lucru – un an peste sesizare şi şase luni peste începerea urmăririi penale.
”Este vorba despre o infracţiune de vătămare corporală gravă produsă în Lugoj în care avem suspiciuni privind integritatea psihică a celui care a săvârşit-o. Suntem la a doua expertiză de acest gen, pentru că prima nu a fost concludentă. Aceasta trebuie să ne spună dacă are sau nu discernământ în raport cu faptele comise. Dacă are discernământ trebuie să-l trimitem în judecată, iar dacă nu, vom solicita instanţei internarea într-un spital de psihiatrie. Sperăm ca până la începutul lunii viitoare să o soluţionăm. În nicio cauză cu autori cunoscuţi nu s-a ajuns la prescripţia termenului de răspundere penală şi să dăm soluţie în cauză pe motiv că s-a prescris termenul pentru tragerea la răspundere. Nu am avut niciodată aşa ceva şi a fost o preocupare permanentă a noastră în sensul acesta. Nu avem restituiri din instanţă sau infirmări de soluţie în instanţă pentru care să se fi adopat o altă soluţie decât cea care am dat-o iniţial”, a încheiat prim-procurorul Lugojului.