Directorul Clubului Sportiv Municipal Lugoj, Gheorghe Bologa, s-a declarat extrem de nemulţumit de modul în care se face finanţarea sportului la nivel judeţean şi de discrepanţele între Timişoara şi Lugoj.
Acest lucru în condiţiile în care, la multe dintre discipline sportive, municipiul Lugoj este net superior reşedinţei de judeţ.
Nemulţumirile au pornit de la ulţima şedinţă de consiliu judeţean, în care rectificarea propusă pentru finanţarea CSM Lugoj nu a trecut de votul consilierilor. Din acest motiv, Gheorghe Bologa a trimis spre mass media un comunicat de presă, pe care îl redăm integral.
”Cu toate că se caută solutii în vederea finanţării fotbalului, rugbyului, baschetului, handbalului şi al canotajului, cu care Consiliul Judeţean Timiş are contracte de asociere, luni 31 august consilierii Noului Partid Naţional Liberal, prin liderul de grup, consilierul liberal Marian Vasile, au declarat că nu sunt de acord cu modul în care au fost atribuiţi banii pentru finanţarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor unor cluburi sportive.
Bineînţeles mărul discordiei nu a fost faptul ca peste 4,6 milioane de lei au fost destinate, sub forma de cotizaţii, unor cluburi private din Timişoara, ci faptul că pentru CSM Lugoj s-a propus prea mult, adică 145 mii lei.
Pentru a clarifica unele lucruri, între CSM Lugoj şi CSM Timişoara sunt mai multe “discrepanţe”, pe care vreau să i le amintesc consilierului liberal Marian Vasile. Din punct de vedere financiar, CSM Timişoara este finanţat şi de către MTS fiind un club al ministerului, pe când CSM Lugoj nu este finanţat de MTS, fiind un club al municipiului.
În cadrul CSM Timişoara nu sunt discipline sportive care au sporturi de echipă înscrise în primul eşalon valoric al campionatelor naţionale, pe când CSM Lugoj are o echipă de volei feminin care activează în prima ligă, unde cheltuielile sunt cam cât ale echipei de baschet sau a celei de handbal, pentru că aşa este organizat calendarul competiţional.
Şi nu în ultimul rând, performanţele CSM Lugoj care sunt următoarele: Campioni ai României cu echipele de lupte libere şi lupte greco-romane, două titluri de campioni naţionali la individual, unul la libere şi altul la greco-romane, două locul III la lupte libere, locul III în Cupa României cu echipa de volei feminin, locul III cu echipa de gimnastică în Campionatul Naţional de Gimnastică, îndreptăţesc clubul să beneficieze de o finanţare nerambursabilă din fonduri publice, corespunzătoare performanţelor obţinute şi nu exclusive criteriului că Timişoara este de 7 ori mai mare decât Lugojul, aşa cum a cugetat distinsul consilier PNL.
Urmare a intervenţiei consilierului liberal Marian Vasile şi a dragostei lui pentru sport, în special pentru fotbal şi baschet, 7 consilieri din Noul Partid National Liberal s-au abţinut de la vot.
Alături de acestia s-a abţinut de la vot şi consilierul Petru Juravle, independentul care la un proiect anterior îşi rupea hainele de pe el ca sa ne convingă să alocăm suma de 600 mii lei doar unei biserici.
Ştie el care şi de ce. Cu toate că puteau să voteze fără a intra în conflict de interese, încă 3 consilieri din Noul Partid Naţional Liberal, toţi avînd o oarecare legătură cu Lugojul, printre care şi lugojeanul Marius Martinescu, nu au votat.
Prin urmare cu 17 voturi pentru, proiectul de hotărâre nu a fost aprobat şi astfel cluburile nu au primit bani în plus la această rectificare.
Este de neînţeles grija consilierilor judeţeni PNL faţă de banul public, atunci când sumele sunt mici şi cheltuite legal, în conformitate cu HG 1447/2007 şi nu au reţineri în a aproba în Consiliul Local Timişoara finanţarea sportului timişorean, cu toate că în raportul Curţii de Conturi se precizează că municipalitatea nu s-a asociat legal cu cluburile sportive din Timişoara (fotbal, rugby, baschet şi handbal)”.