Joi, 3 octombrie, în prezența unui numeros public iubitor de artă, a fost vernisată expoziția ”2+2”. Lugojenii Constantin Răducan și Flora Răducan au expus la Galeria Pro Arte, alături de prieteni din București – Georgiana Manea-Josan și Eusebiu Josan.
Cuvântul de deschidere a apaținut profesorului Silviu Nopcea, președintele Filialei Lugoj a Uniunii Artiștilor Plastici, care a spus că expoziția intitulată mai puțin convențional ”2+2” este o amplificare a performanței și profesionalismului artistic de care dau dovadă expozanții.
Metamorfoze artistice
Scriitorul și jurnalistul timișorean Robert Șerban, care a mai prefațat și alte expoziții semnate de tandemul Flora și Constantin Răducan, a pus accent pe metamorfozele creației celor doi artiști:
”Ce se întâmplă în expoziția asta? Se întâmplă niște metamorfoze, pe care sper să le identificați. Flora se schimbă. Modul ei de a picta capătă alte valențe față de ceea ce făcea până acum, față de lucrările ei mai vechi, unde este Flora pe care o știm, cu amprenta ei puternică și ușor identificabilă. Este o altă formă de pensulație, pe care o regăsim în splendida lucrare <După ploaie>, sau în acest crepuscul dintr-un sat… La fel și în Venețiile lui Tică (n.r. – Constantin Răducan), pentru că metamorfoza nu este doar la Flora, la modul ei de a picta, dacă vă uitați cu atenție este mai lis, pensula e mai puțin agresivă decât în alte lucrări. La fel, la Tică. El lucrează altfel, nu mai descrie, lasă lucrarea aparent neterminată, lasă clădirile din Veneția ușor spre zona nonfigurativă. La el, aceasta mi se pare marea noutate, amestecul de figurativ cu abstract. Avem aici faimoșii lui copaci, cel pe fond albastru fiind în contrapondere cu cel pe fond auriu. Orice timișorean care se respectă, și vă spun asta în cunoștință de cauză, are un copac Tică Răducan. Este copacul pe fond de aur, pe care îl găsim și în această expoziție. Este una din lucrările care seamănă a Europă Centrală. La început de secol XX, se lucra cu aur. Klimt, secessionul, a fost o perioadă care prețuia galbenul, nuanțele aurii. Este un tip aparte de vitalitate pe care îl are copacul pe acest fond auriu. Este un patent Constantin Răducan pe care oricând poate să-l breveteze. E copacul lui și numai al lui, ca și apusurile Florei Răducan, care este o mare pictoriță, o spun în cunoștință de cauză și care a ales să lucreze clasic, ulei pe pânză. Acesta metamorfoze ne bucură și ne fac să așteptăm următorul pas, următoarea fază. Oare ce va fi?”
Galeria Pro Arte – relevantă, plină de viață și importantă din punct de vedere cultural
Despre Galeria Pro Arte, Robert Șerban a spus că este un ”spațiu cultural pe care prezența dv. îl onorează, îl face să conteze. E ca o carte! Degeaba ai cărți în casă, dacă nu le deschizi. O carte prinde viață în clipa în care o citești. Atât. În rest, e un obiect care se umple de praf. Aveți aici o sală spectaculoasă, Timișoara nu are un astfel de spațiu. Galeria devine relevantă, plină de viață și importantă din punct de vedere cultural pentru că lucrările de față sunt potențate de prezența dv. Nu mă așteptam să fie atâta lume prezentă în această seară, e un gest minunat de prietenie, dar și de cutezanță interioară. A fi în cultură înseamnă să manifești curiozitate, să te manifești pe tine însuți, să te dizloci, să ieși din comoditatea pe care ți-o dă televizorul, telefonul, calculatorul, înseamnă să te îmbraci, să fii în mijlocul lumii, să fii într-un fel dornic de celălalt. Arta bună are magnet, are atracție, dar e și un tip de oglindă. Îți cumperi o lucrare pentru că rezonezi cu ea, e un mod de a te regăsi pe tine, de a-ți pune întrebări. Pentru că, de fapt, arta bună nu dă răspunsuri. Iar Tică și Flora, prin importantul aport cultural adus Lugojului, merită toată stima și iubirea noastră!”
Expoziția 2+2 va putea fi vizionată la Galeria Pro Arte timp de o lună, până în 3 noiembrie 2024.