Ultimele preţuri oferite de statul român la exproprierile necesare construirii autostrăzii Lugoj – Deva n-a creat numai sute de nemulţumiţi din rândul populaţiei, ci a mai şi încurcat unele administraţii locale, care şi-au planificat anumite lucrări de investiţii.
Ultimele preţuri oferite de statul român la exproprierile necesare construirii autostrăzii Lugoj – Deva n-a creat numai sute de nemulţumiţi din rândul populaţiei, ci a mai şi încurcat unele administraţii locale, care şi-au planificat anumite lucrări de investiţii.
Una dintre cele mai mari beneficiare ale exproprierilor ar fi trebuit să fie comuna Belinţ, unde un metru pătrat de teren a scăzut de la aproximativ patru euro, la un biet leu nou.
”Primăria trebuia să încaseze 28 de miliarde de lei vechi, cu care puteam asfalta drumul la Gruni, străzi în Chizătău şi Belinţ şi mai rămâneau bani de completat la canalizare şi reparaţii la căminul cultural din Chizătău. Acum abia mai luăm un miliard”, ne-a declarat Florin Laza, primarul comunei Belinţ.
Şi primarul comunei Balinţ, Dănuţ Craşovan, avea planuri pentru banii promişi prima dată. Dar şi aici, de la 3,5 euro, preţul pe metru pătrat a scăzut la 0,64 lei. ”Noi, Primăria, aveam peste 100.000 de euro de luat, bani cu care doream să reabilitez căminele culturale din Târgovişte şi Fădimac”, ne-a confirmat edilul şef.
Diferite suprafeţe de teren se iau şi din domeniul public al comunelor Traian Vuia şi Dumbrava, administraţiile locale având, la rândul lor, dorinţa de a rezolva din problemele comunei cu banii din exproprieri.
”Păi cu banii oferiţi prima dată aveam de gând să rezolv asfaltarea tuturor drumurilor comunale, cum era situaţia atunci, şi îmi mai rămâneau şi pentru reţeaua de apă dintr-o localitate a comunei”, ne-a declarat Iosif Barboni, edilul şef de la Traian Vuia.
”Pentru noi tot timpul prioritară a fost infrastructura comunei. Aşa că, dacă primeam sumele promise la început, asfaltam toată comuna. Oricum, discuţia este departe de a se fi încheiat, instanţele de judecată vor stabili ce şi cum, dar în mod normal nu se putea stopa un proces aflat în plină desfăşurare, cum era cel al retrocedărilor pornite la preţul de început”, ne-a spus şi Ioan Ihasz, primarul comunei Dumbrava.
Cu mult mai liniştiţi sunt edilii de la Bethausen şi Mănăştiur. În primul caz lucrurile sunt foarte simple, Consiliul Local şi Primăria din Bethausen nu au teren pe drumul autostrăzii Lugoj – Deva. Iar la Mănăştiur, suprafaţa din domeniul public ce trebuie expropiată este foarte mică.
”Noi nu ne-am făcut planuri mari, vise măreţe, pentru că aveam foarte puţini bani de primit. Cu ei aş fi pietruit drumurile agricole din ţarină, atât cât mi-ar fi ajuns”, ne-a declarat Ionel Curuţi, primarul de la Mănăştiur.
Guvernul României a stabilit în cursul lunii iunie sumele ce se plătesc pentru exproprierea imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică ”Autostrada Lugoj – Deva”.
Actul normativ completa o Hotărâre de Guvern din 2010 în care sumele aferente exproprierilor erau cu mult mai mari decât cele apărute în acest an.
{jathumbnail off images=”images/Stiri/sitenou/exproprieri.jpg”}