Începând din acest an, Guvernul obligă primăriile să suporte costul alegerilor locale. Acest lucru i-a luat prin surprindere pe cei mai mulţi primari din judeţul Timiş.
Începând din acest an, Guvernul obligă primăriile să suporte costul alegerilor locale. Acest lucru i-a luat prin surprindere pe cei mai mulţi primari din estul judeţului Timiş, care nu ştiau de acest lucru atunci când, în luna februarie, şi-au finalizat bugetele locale.
”Ne-a spus cineva ceva până acum? Dacă s-a ştiut că în acest an sunt alegeri, de ce nu ni s-au repartizat acei bani la începutul anului? Nu avem prins nici un leu în buget pentru alegeri, iar până acum câteva zile nici n-am ştiut că alegerile sunt în data de 10 iunie. Acum ce să facem, o să luăm din altă parte, de la cheltuieli materiale. Dar nu s-a procedat corect”, ne-a declarat Ionel Costa, primarul comunei Margina.
Situaţie aproape identică şi laNădrag. ”Nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Dacă acum a apărut ordonanţa, nici nu am ştiut de astfel de cheltuieli. Trebuie să vedem despre ce e vorba şi o să rectificăm bugetul. Era totuşi bine să fi ştiut de la începutul anului”, este de părere şi Liviu Muntean, primarul comunei.
Faptul este valabil şi la Lugoj, spune primarul Francisc Boldea, care adaugă că ”Guvernul ne obligă să plătim suma de 2,5 miliarde lei, pentru amenajarea secţiilor de votare, plata celor din comisii prezenţi acolo, a rechizitelor etc. Până acum aceste cheltuieli erau suportate de către Guvern, şi doar o parte reveneau Primăriei. Nu ştiu exact în ce cuantum, pentru că până acum nu am mai organizat alegeri locale, ci doar prezidenţiale şi parlamentare”.
În 2008 la Lugoj au fost 41.000 de persoane pe listele de votare, împărţite în 32 de secţii la un număr de locuitori declarat de 45.500, iar prezenţa la vot a fost de 15.500. Trebuie menţionat că anul acesta nu se va ţine cont de recensământul care a arătat că populaţia municipiului este de 37.700 de persoane, deoarece datele oficiale ale recensământului vor fi publicate şi luate în seamă de-abia în 2013.