Fostul preşedinte al PSD Lugoj a câştigat procesul intentat Primăriei pentru Muzeu şi primeşte 321 de mii de lei pentru lucrările pe care susţine că le-a efectuat suplimentar. Conform primarului Francisc Boldea, s-a pălătit deja o parte din sumă
Fostul preşedinte al PSD Lugoj a câştigat procesul intentat Primăriei pentru Muzeu şi primeşte 321 de mii de lei pentru lucrările pe care susţine că le-a efectuat suplimentar. Conform primarului Francisc Boldea, s-a pălătit deja o parte din sumă şi s-a încheiat un acord cu constructorul pentru finalizarea lucrărilor în august, 2012.
Conform studiului de fezabilitate aprobat şi elaborat în 2004, modernizarea şi consolidarea clădirii Muzeului de Artă şi Etnografie se ridica la 14 miliarde şi 700 de milioane de lei vechi. Durata investiţiei era preconizată la 24 de luni. Lucrările urmau să se desfăşoare, începând cu interiorul clădirii, refacerea încăperilor si continuând cu acoperişul şi faţada.
S-au prevăzut, de asemenea, lucrări legate de realizarea instalaţiei termice şi instalarea unei centrale, schimbarea întregului sistem de alimentare cu energie electrică, precum şi refacerea instalaţiilor sanitare interioare şi de canalizare. La acestea se adăugau cele de telefonie, cele electrice interioare şi cele legate de instalaţiile speciale anti-efracţie.
Lucrările efective au început la sfârşitul anului 2006, după ce firma Prod Service Milos Srl, deţinută de fostul şef al PSD Lugoj, Dănuţ Miloş, a câştigat licitaţia. După preluarea amplasamentului, societatea respectivă s-a apucat de lucru, iar la sfârşitul lui 2008 reabilitarea muzeului era realizată în proporţie de aproximativ 80 %.
Din cauza calităţii precare a unor lucrări, Primăria nu a mai plătit niciun ban în anul 2009, aşteptând remedierea acestora. Până atunci, contractul de modernizare a Muzeului de Istorie a înghiţit sume foarte mari de la bugetul local, în patru etape. În prima etapă, au fost plătiţi 268.000 RON, la care s-a adăugat o notă de comandă suplimentară (NCS) de 127.000 RON.
În a doua etapă, au fost achitaţi 253.000 RON, cu NCS de 120.000 RON. În etapa a treia, au fost daţi alţi 285.000 RON. Etapa a patra, care încă nu este finalizată, prevedea 800.000 RON din care s-au achitat (tot din bugetul local), în două tranşe, 200.000 RON şi 100.000 RON, rămânând de achitat suma de 500.000 de lei, bani care tocmai au fost cuprinşi în bugetul anului 2012.
Procesele pentru muzeu: Miloş – Primărie 2-0. Ulterior, cele două părţi implicate şi-au intentat câte un proces. Primăria Lugoj cerea firmei să plătească penalităţi în valoare de 190.973 lei la contractul de reabilitare a muzeului, iar Dănuţ Miloş solicita în instanţă semnarea unui act adiţional prin care să primească suma de 321.000 de lei pentru unele lucrări efectuate înaintea celor trecute în caietul de sarcini şi fără de care nu se putea realiza reabilitarea prevăzută în contract.
Primăria a pierdut ambele procese. Din primul nu s-a ales cu niciun ban din penalizările cerute, iar soluţia dată recent de Curtea de Apel Timişoara pentru cel de-al doilea proces a obligat administraţia locală la semnarea actului adiţional. Lucru care s-a şi întâmplat. Primăria Lugoj a plătit deja şi o parte din bani, 195.000 de lei, societăţii respective, urmând ca restul să fie achitaţi la recepţia lucrărilor.
“La semnarea actului adiţional, care s-a făcut în urma unei sentinţe judecătoreşti, s-a stabilit de comun acord cu firma domnului Miloş şi un program de reeşalonare. Conform acestuia, lucrările la Muzeu trebuie să fie gata până în luna august”, ne-a declarat primarul Francisc Boldea. Contactat pentru a-şi exprima opinia pe acest subiect, Dănuţ Miloş ne-a transmis că nu o poate face prin telefon, să revenim pentru o întâlnire, însă la ora stabilită nu a mai răspuns la telefon. Iar până când vom vedea dacă noul termen va fi sau nu respectat, exponatele, unele de o valoare inestimabilă, vor rămâne închise într-un depozit al Muzeului. “Chiar şi după finalizarea lucrărilor, va trebui ca încăperile să fie monitorizate timp de şase luni din punct de vedere al umidităţii şi temperaturii, abia apoi putând să scoatem exponatele din depozit”, ne-a declarat Răzvan Pinca, directorul Muzeului de Artă şi Etnografie.
Alte două dosare sunt deschise în instanţele judecătoreşti pentru fosta cazarmă militară de pe str. Timişoarei. Într-unul primăria lugojeană solicită două sume de bani, 612.607 lei şi 511.722 lei. Prima reprezintă valoarea plus penalităţile la lucrări recepţionate în anul 2007 şi neexecutate nici până în prezent, iar a doua este rezultanta penalităţilor de întârziere la contractul încheiat în 2007. În total, ar fi vorba de peste 1,315 milioane de lei. Acest proces se află la prima instanţă.
De cealaltă parte, Dănuţ Miloş, ca reprezentant al firmei Miloş Prod Service SRL, solicită acelaşi lucru ca şi în cazul precedent, încheierea unui act adiţional la contract, acesta fiind pierdut iniţial de Miloş, însă se află în recurs la Curtea de Apel. Ultimul proces dintre Primărie şi Dănuţ Miloş datează din ianuarie 2011. Prin acesta, Primăria îi solicită evacuarea spaţiului ocupat în fosta piaţă din Micro IV.