Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a intrat în reparaţii în luna martie a anului 2011. Din lipsă de fonduri, lucrările au decurs foarte greu.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a intrat în reparaţii în luna martie a anului 2011. Din lipsă de fonduri, lucrările au decurs foarte greu.
Acestea au fost estimate la 1.300.000 de lei şi cuprind refacerea faţadei, reparaţii la jgheaburi, înlocuit burlane şi un dren perimetral în jurul bisericii pentru stoparea igrasiei şi un pavaj în jurul bisericii. Lăcaşul de cult îşi va schimba şi culoarea, faţada urmând a fi vopsită în două nuanţe de gri. Până în prezent s-au cheltuit aproximativ trei sute de mii de lei, bani proveniţi de la Primărie şi din donaţiile credincioşilor.
„Lucrările au început în luna martie 2011. A fost o perioadă de întreruperi, fiind reluate anul acesta spre sfârşitul lunii martie şi continuă. În prezent, biserica a aproape curăţită de straturile care sunt învechite, care cad, rămâne un turn care nu va fi decapat pentru model, după care sigur va fi curăţit şi celălalt, se va veni cu lucrarea în jos înspre fundaţie”, a declarat Conducătorul Oficiului parohial al Parohiei Ortodoxe Române „Adormirea Maicii Domnului, preot Ioan Cerbu.
Parohia Ortodoxă Română „Adormirea Maicii Domnului” a făcut o adresă către Institutului Naţional al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii, pentru alocarea de fonduri necesare executării lucrărilor ce au rămas nefinalizate.
„Alături de solicitare am trimis documentaţia necesară, cu tot ceea ce pretinde acest institut. În urma acestei solicitări, am fost înregistraţi la Institutul Naţional cu biserica noastră, iar, recent, din discuţiile cu domnul primar, am înţeles că şi Primăria a primit o adresă la care trebuia să răspundă într-un anumit termen. S-au solicitat cam aceleaşi date şi avem speranţa că şi prin demersurile Primăriei, Institutul Naţional al Patrimoniului va lua în evidenţă, va acorda sprijin pentru lucrările de restaurare şi de reparaţii la faţada bisericii, monument istoric din Lugoj”, a spus preot Ioan Cerbu.
Primarul Francisc Boldea este optimist şi crede că sunt speranţe mari pentru a se obţine sprijin financiar pentru reabilitarea faţadei bisericii.
„În cursul zilei de 6 august a sosit la Primăria Lugoj o adresă din partea Institutului Naţional al Patrimoniului. Prin această adresă, municipalitatea a fost informată că Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost introdusă în Programul Naţional de Restaurare pe anul 2012. În vederea alocării de fondurilor au fost solicitate: tema de proiectare, elementele de recunoaştere a monumentului, elemente de datare şi istorie, descriere, stare de conservare, elemente de cercetare şi investigare, etape de proiectare, etc. Este important să fie transmisă întreaga documentaţie pentru a ajuta astfel Biserica la obţinerea finanţării necesare reabilitării acestui monument reprezentativ pentru municipiul nostru”, este de părere primarul Lugojului, Francisc Boldea.
Suma cerută Institutului Naţional al Patrimoniului este în valoare de 1.000.000 de lei. Aceşti bani sunt necesari pentru lucrările care au rămas neterminate, reparaţii exterioare la întreaga faţadă şi toată tencuiala, cea care cade în urma lucrărilor de decapare. De asemenea, mai sunt necesare zugrăveli, reparaţii la acoperiş, schimbat jgheaburi şi burlane şi un dren perimetral, care e necesar pentru eliminarea igrasiei din zidurile bisericii.