O sentinţă definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Timişoara bagă în faliment salariaţii Primăriei Deta şi creează un precedent extrem de nefavorabil celor din Primăria Lugoj care se judecă cu Curtea de Conturi pe acelaşi motiv: sporul de dispozitiv.
Curtea a efectuat un control în 2012 la Deta, la final decizând că salariaţii au încasat bani necuveniţi sub formă de spor de dispozitiv din 2010 până în 2012. Ca şi în cazul Lugojului, decizia a fost atacată la Tribunalul Timiş, care însă a dat dreptate auditorilor, hotărâre menţinută şi în apelul de la instanţa superioară. Aşa s-a ajuns că după doi ani de proces, la Deta se calculează cât trebuie să aducă angajaţii de acasă şi cu ce salarii vor rămâne.
Primarul Petru Roman din Deta spune că salariaţii săi sunt disperaţi: „Acum calculăm foloase necuvenite şi avem de luat din urmă aproximativ 150.000 de lei plus penalităţi. Oamenii sunt de-a dreptul disperaţi. Gândiţi-vă numai că anii trecuţi, când încă aveau banii aceştia şi mai aveau prin sindicat şi sporurile de haine, aveau salariu aproape dublu. În baza acelor bani şi-au făcut calcule să-şi facă apartamentul, să-şi cumpere una-alta. S-a ajuns să piardă din bani şi au rămas cu ratele la bancă”.
O altă problemă arzătoare este plecarea oamenilor din primărie, fapt care deja se întâmplă şi la Lugoj fără să fie aplicată decizia Curţii de Conturi. „După tot circul acesta, aproape jumătate din angajaţi au plecat. Acum mai avem circa 60. Şi au plecat dintre cei mai buni, au rămas cei aproape de pensionare şi situaţia este destul de neplăcută”, încheie primarul Roman.
În urma controlului efectuat în vara anului trecut la Lugoj, Curtea de Conturi a considerat că sporul de dispozitiv (25 % din salariul de bază), din 2010 până în 2013, a fost acordat ilegal şi a cerut tăierea din salariu şi recuperarea sumelor pe ultimii trei ani.
Ghinionul lugojenilor ar putea fi şi că se află sub jurisdicţia Curţii de Apel Timişoara. Surse judiciare au declarat pentru Redeşteptarea că din 15 Curţi de Apel din România, 13 infirmă soluţiile Curţii de Conturi, doar două din ţară judecând împotriva primăriilor, printre acestea numărându-se şi Curtea de Apel Timişoara.
În momentul de faţă, Primăria Lugoj aşteaptă un răspuns la solicitarea de a suspenda aplicarea deciziei Curţii de Conturi până la finalizarea procesului de fond.