Într-o ediție trecută a ”Redeșteptării”, publicam o serie de doleanțe ale cetățenilor, în legătură cu aspecte de zi cu zi din viața orașului.
Dincolo de proiectele mari de investiții, cu fonduri europene, sunt multe probleme mici, dar foarte vizibile, care se pot rezolva fără mari sume de bani sau chiar fără investiții bănești.
Primarul urbei, Călin Dobra, a fost de acord să răspundă acestor solicitări prin intermediul săptămânalului ”Redeșteptarea”. Să le luăm pe rând!
Refacerea marcajelor pietonale și a indicatoarelor stradale
În legătură cu marcajele pietonale, care au început deja să fie refăcute, primarul spune că tot timpul vor mai fi situații care trebuie rezolvate, dar, ”din punct de vedere al marcajelor, în urmă cu două săptămâni, am aprobat noua Comisie de circulație, tocmai în ideea de a găsi variantele cele mai bune de fluidizare a traficului și de siguranță a cetățeanului”.
La un moment dat, drapelele arborate în oraș (drapelul național, UE și NATO) arătau jalnic, fiind decolorate și rupte. Situația era prezentă mai ales la instituții, care ar trebui să-și facă ordine în propria ”ogradă”, dar și în zona centrală.
”La instituții, fiecare director este responsabil să-și facă ordine în propria ogradă. La nivel de oraș, în ce privește steagurile de pe stâlpi, am făcut o achiziție de drapele pe care le-am montat în zona centrală, tocmai în ideea că am sărbătorit 1 Decembrie împreună cu lugojenii și am dorit să avem un cadru festiv”.
În ceea ce privește panourile indicatoare rămase în urma proiectului ”Semne către viitor” și finanțate prin programul transfrontalier cu orașul înfrățit Kriva Palanka, suporții sunt solizi și eventual se pot recupera, cu înlocuirea autocolantelor jupuite și decolorate. Mai ales că panourile sunt foarte vizibile, fiind amplasate în zona centrală. Edilul șef are în vedere o modificare a acestora , cu refolosirea structurii metalice.
Amenajarea zonei Sălii de Sport ”I.K. Ghermănescu”
Primarul este de acord cu ridicarea de pe domeniul public a chioșcurilor de ziare dezafectate, care încă au ziarele îngălbenite pe rafturi și strică imaginea (cum ar fi cel de la Sala Sporturilor ”I.K. Ghermănescu”). Va fi găsită o utilitate acestor chioșcuri pe viitor. Apropo de zona sălii sporturilor, acolo mai există o statuie a gimnastei, care nu are soclu, nu are valoare artistică, a fost vandalizată și mai mult strică peisajul. ”Acolo toată zona va trebui regândită, pentru că îmi doresc să găsim o variantă ca să rezolvăm și parcarea din spatele sălii de sport Ghermănescu și să creăm o imagine bună, cât mai adecvată sportului și instituției respective, pentru că acolo vin mulți oaspeți din afara Lugojului, din țară și de peste hotare”, spune primarul Călin Dobra.
Refacerea stațiilor de autobuz deteriorate
O altă doleanță a lugojenilor este refacerea stațiilor de autobuz deteriorate și devenite adăpost pentru oamenii străzii. ”Aici este o discuție mai largă: pe partea de transport în comun, intenționăm să creăm stații de autobuz moderne, cu afișaj și vizualizare a traseelor în timp real. I-am atenționat pe cei de la societate (n.r. – societatea de transport) și au afișat orarul autobuzelor urbane. Acest program de transport în comun va fi dezvoltat, pentru că intenționez crearea unei zone metropolitane cu primăriile din jur, tocmai în ideea de a dezvolta acest serviciu”, a precizat Dobra. O plângere a cetățenilor, veche de câțiva ani, este legată de trecerea de pietoni de la Liceul Vlaicu, care merge direct în bordură și apoi în șanț, în vecinătatea străzii Caragiale, care are acolo o curbă strânsă, cu probleme de vizibilitate. Persoanelor cu handicap aflate în fololiu rulant le este imposibil să treacă pe acolo, la fel și mamelor cu copii mici în cărucior, plus că sunt foarte mulți elevi care traversează spre Lugoj. Problema va fi rediscutată în noua comisie de circulație, poate cu mai mult succes decât până acum.
Lugojul se transformă pe zi ce trece
În rest, întreținerea orașului continuă zilnic: ”Știm foarte bine că orașul a fost lăsat de izbeliște și necesită intervenții mult mai mari. Dar foarte multe lucruri legate de aspectul Lugojului se pot face fără prea mari costuri legate de întreținere. Am vopsit balustradele de protecție ale podului de beton și extinderea acestora de pe strada Coloman Wallisch, am început toletarea copacilor, ne-am ocupat și de gropile clandestine de gunoi, dar aici fac un apel și la lugojeni, că nu putem alerga non stop în urma lor ca să gestionăm problema deponeelor ilegale”.
În cartiere, au fost greblate și adunate frunzele căzute pe spațiile verzi. Toate aceste lucruri, aparent mărunte, sunt importante pentru omul de rând și, nu în ultimul rând, sunt realizate cu investiți minime sau chiar fără cheltuieli.
”Primarul răspunde sesizărilor! Multe lucruri se pot face cu investiții minime”
–
Ciudat titlu!
A nu se confunda cheltuielile de întreținere (mentenanță) cu costurile unor investiții.
Investițiile aduc profit, plus-valoare (la alții). Administrația publică aduce doar pagube cetățeanului, nu profit. Eventual ceva piste de biciclete sau stricarea podului de fier prin (investiții în) clientela proprie (sau a anteriorilor).
Așa cum au stricat (trecând cu excavatorul de 40 de tone peste) și podul istoric din Tapia, care probabil că așa va și rămâne.
Nu?