Dezbaterea publică de marţi pe tema taxelor şi impozitelor locale a fost “publică” doar cu numele. În afara reprezentanţilor Primăriei şi ai presei, a fost prezent un singur cetăţean al Lugojului, cum singur s-a prezentat, în persoana antreprenorului Claudiu Buciu.
Având în vedere absenţa locuitorilor oraşului de la întrunire, el l-a întrebat pe primarul Francisc Boldea dacă procedura de convocare a dezbaterii publice pe marginea unui document voluminos, de 46 de pagini, care necesită timp de studiu, a fost una legală. Boldea a replicat că anunţul s-a afişat de vineri, termen suficient având în vedere că documentul se va discuta într-o şedinţă extraordinară de consiliu.
Din start, primarul a punctat că “în calitate de iniţiator al proiectului de hotărâre, am propus eliminarea din dispozitiv a capitolelor 10-11 privind clădirile degradate şi terenurile care nu sunt îngrijite, urmând ca taxele corespunzătoare să fie şi ele eliminate. Atât pentru terenuri, cât şi pentru clădiri, trebuie să treacă doi ani pentru a putea aplica aceste taxe, timp în care acestea trebuie inventariate. Nu există o inventariere la nivel de ţară prin care să-i spui omului că locuinţa ori terenul lui sunt degradate, pentru că se numeşte teren lăsat în paragină terenul nedefrişat, necultivat, în care n-ai dat cu ierbicid de doi ani de zile. Ori trebuie să verifici asta şi în al treilea an poţi impune aceste taxe de trei, sau de cinci ori mai mari.Cred că oamenii vor conştientiza că, în viitorii ani, va urma această procedură şi vor începe să-şi întreţină terenurile şi clădirile. Deci, anul acesta nu mărim impozitarea. Nu putem avertiza o populaţie pe care nu o avem inventariată, iar aici mă refer şi la persoane juridice, şi la persoane fizice. Voi propune în Consiulul local să se facă o comisie de inventariere a acesor clădiri şi terenuri, iar oamenii să fie avertizaţi în cunoştinţă de cauză”.
Singurele modificări care apar sunt cotele stabilite prin prevederile din noul Codul Fiscal.
„La clădirile rezidenţiale ele sunt obligatorii între 0,08 şi 0,2 %. Am ales-o cea mai mică posibil – 0,1%, şi aici mă refer la valoarea impozabilă la clădiri, pe diferite categorii. Privind clădirile nerezidenţiale, cotele stabilite prin noul Cod Fiscal sunt cuprinse între 0,2 şi 1,3 %. Noi am ales cea mai mică posibil, pentru că altfel am fi ajuns, la unele categorii, sub limită. Am mers aşadar pe 0,4%. La rezidenţiale – persoane juridice, sunt doar câteva locuinţe în tot Lugojul, e vorba de cinci-şase situaţii, s-a ales 0,2 %. La nerezidenţiale persoane juridice, până acum am avut aprobată în Consiliul local cota de 1,5, acum am scăzut la 1,3%, deci scade impozitul la această categorie de clădiri. Bonificaţiile rămân 10%, ca şi anul trecut”, a mai precizat edilul şef.
Taxa pentru folosirea mijloacelor de reclame este 32% conform prevederilor Codului Fiscal faţă de 27 cât a fost până acum. Pentru cei care îşi pun reclame, s-a scumpit aşadar cu 5%. La panou sau altă structură de afişaj, taxa a crescut de la 19 la 23 % . Restul taxelor şi impozitelor sunt la fel cu cele din ultimii doi ani. Impozitele promise acum doi ani, valabile pe trei ani, nu au fost modificate.
La final, într-un dialog animat, Claudiu Buciu a mai avut două întrebări pentru primar: „dacă redactarea proiectului de hotărâre este copy-paste referitor la sume, paragraf cu paragraf, după cea de la Timişoara” şi „de ce nu scad taxele pe terenuri, clădiri şi pe mijloacele auto, care sunt la limita superioară prevăzută în Codul Fiscal”?
La prima întrebare primarul a răspuns că e vorba de date valabile peste tot, iar la a doua, că nu va modifica ceea ce s-a stabilit în urmă cu doi ani, având valabilitate de trei ani.