Primăriile din Timiş au probleme cu fondurile care ar fi trebuit să le aloce guvernanţii pentru achitarea proiectelor cu finanţare europeană, în special cele care s-au derulat prin Măsura 3.2.2 şi au avut o valoare medie de circa 2,5 milioane euro, pentru investiţii ample la infrastructură.
Unităţile administrative din judeţ, care au accesat proiecte cu finanţare europeană, sunt în situaţia de a nu – şi putea onora debitele către C.E.C, de unde au fost nevoite să se împrumute pentru a achita T.V.A.–ul, pentru că Guvernul României nu are bani şi a hotărât să prelungească termenele de alocare a acestor fonduri către administraţiile locale.
În estul judeţului Timiş, una dintre primăriile care se confruntă cu o astfel de problemă este cea a comunei Darova, care a contractat un credit de 1,27 milioane lei de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni.
”Guvernanţii au găsit o modalitate prin care să prelungească termenele de acordare a banilor, pentru că în prezent, nu sunt fonduri. Noi am finalizat toate lucrările la Darova şi trebuia să primim sumele pe care le-am achitat, în special pentru T.V.A. Din această cauză, când va trebui să achităm suma către C.E.C va trebui să suportăm alte majorări, care pot depăşi şi 100.000 lei”, ne declara Sorin Tilihoi, primarul Darovei.
În această comună, s-au executat în ultimii ani lucrări de introducere a reţelelor de apă şi canalizare, reabilitarea unor clădiri publice şi modernizări de drumuri. Pentru a putea achita constructorii, edilii mai multor comune au fost nevoiţi să facă împrumuturi la diverse bănci, astfel că prelungirea și nevirarea la timp, de către guvernanţi, a fondurilor le complică situaţiile cu instituţiile creditoare.
În Timiş, cel puţin 50 de unităţi administrative sunt într-o situaţie asemănătoare cu Darova.