Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, declara recent că ”partea de vest a României are cele mai mari suprafeţe necultivate, această situaţie regăsindu-se atât în judeţul Timiş, cât şi în judeţul Arad”.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, declara recent că ”partea de vest a României are cele mai mari suprafeţe necultivate, această situaţie regăsindu-se atât în judeţul Timiş, cât şi în judeţul Arad”. În viziunea acestuia, lucrul este cu atât mai îngrijorător în condiţiile creşterii populaţiei planetei, când se pune problema ca producţia agricolă şi producţia pentru hrana umană să devină o resursă utilizată prin terenurile agricole.
Statisticile la care face referire ministrul Agriculturii trebuie însă să ţină cont de mărimea celor două judeţe, cele mai mari din ţară în ceea ce priveşte terenurile agricole. Căci altfel, aşa cum ne-a comunicat Tiberiu Lelescu, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiş (DADRT), ”suprafaţa terenurilor necultivate în judeţul Timiş s-a redus la aproape jumătate faţă de anul precedent”.
Cu toate acestea, în judeţul Timiş rămând aproximativ 65.000 de hectare de teren nelucrate, cele mai multe fiind pe ruta Timişoara – Lugoj – Făget. Pentru ca mărimea acestor suprafeţe să scadă s-a recurs până în prezent doar la ameninţarea cu sancţiuni pentru proprietarii care nu-şi lucrează pământul. ”Lucru care de fapt nu s-a întâmplat, pentru că nu există un cadrul legislativ adecvat pentru aşa ceva”, ne-a mai spus Tiberiu Lelescu. În fapt, cadrul legal există, dar el este prea permisiv şi influenţat politic. ”Actualul cadru legislativ ar trebui aplicat de primari, dar aceştia sunt cam permanent în campanii electorale, aşa că nu cred că se vor apuca să amendeze alegătorii. Eu nu am văzut astfel de situaţii şi nu cred că se va întâmpla. Acest lucru ar trebui să-l facă altcineva, care nu are nevoie de votul lor”, a completat şeful DADRT.
Lucrurile se vor schimba complet de la începutul anului viitor, când va exista reglementarea legislativă conform căreia nerespectarea obligaţiei deţinătorilor de teren, fie că au calitatea de agricultor sau nu, de a lucra terenul sau de a desfăşura activităţi agricole, indiferent de tipul de posesie, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi de la 200 la 400 lei/ha.
{jathumbnail off images=”images/Stiri/sitenou/teren.jpg”}