Primăriile din estul judeţului Timiş au fost verificate zilele trecute de către consilierii Filialei Vest a Autorităţii Electorale Permanente, conform unui grafic întocmit la începutul acestui an.
Aceştia au controlat administraţii locale din judeţele Timiş, Hunedoara şi Arad, pe linia respectării legislaţiei electorale.
Mai exact, s-a urmărit dacă funcţionarii din primării sunt la zi cu actualizarea listelor electorale şi implicit a registrului electoral. Au fost constatate suficiente nereguli fiind aplicate sancţiuni contravenţionale, şi avertismente.
Cea mai mare amendă a primit-o Primăria Belinţ, în valoare de 1500 lei.
„Filiala Vest a Autorităţii Electorale Permanente a aplicat un număr de 14 sancţiuni contravenţionale: trei amenzi în cuantum total de 3.500 lei şi 11 avertismente pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare. La Belinţ nu a fost în regulă registrul electoral. În 24 de ore de la înregistrarea decesului, persoanele trebuiau să fie scoase din această evidenţă, lucru care nu s-a întâmplat”, declara Nicolae Amzoi, directorul filialei care îşi are sediul în Reşiţa.
În Timiş au mai fost avertizate primăriile din Jamu Mare, Peciu Nou şi Dudeştii Vechi.
În cadrul controalelor, consilierii urmăresc modul de întocmire, păstrare şi actualizare a listelor electorale, verificarea autorizării de către primar, prin dispoziţie, a persoanelor care efectuează operaţiuni în listele electorale permanente şi în registrul electoral; verificarea modului de păstrare şi recuperare a materialelor de logistică electorală; verificarea respectării criteriilor privind delimitarea secţiilor de votare, conform prevederilor legislaţiei electorale; îndrumare privind utilizarea registrului electoral; efectuarea operaţiunilor specifice în registrul electoral; monitorizarea modului de efectuare a înregistrărilor ori a radierilor în registrul electoral, conform prevederilor legale în vigoare.
În luna mai, la nivel naţional au fost 560 de acţiuni, fiind aplicate 121 de avertismente şi 168 de sancţiuni contravenţionale cu o valoare de 49.200 lei.