Spectacolul, organizat de Asociația Culturală Tu și Eu, cu finanțarea Primăriei municipiului Lugoj, a fost prezentat vineri într-o conferință de presă.
Luni, 21 noiembrie, de la ora 18, pe scena Teatrului Municipal ”Traian Grozăvescu” va avea loc premiera absolută a piesei ”Animicștiutorul”, realizată după cartea ”Enciclopedia zmeilor”, de Mircea Cărtărescu. Regia aparține cunoscutului om de teatru Anca Maria Colțeanu, care, în trecut a pus în scenă și alte spectacole la Lugoj.
De data aceasta, Anca Maria Colțeanu s-a implicat într-un proiect inedit, intitulat ”Zmeul Zmeilor”.
Proiectul, finanțat de Primăria Municipiului Lugoj este organizat de Asociația Culturală Tu și Eu, în parteneriat cu Clubul Elevilor.
Vor avea loc trei spectacole de teatru, o expoziție inedită cu costume și ateliere de arte combinate.
Cele trei reprezentații teatrale vor avea loc luni, 21 noiembrie, de la ora 18 (premiera absolută) și vineri, 25 noiembrie, de la orele 13 (pentru elevi) respectiv 18, ultimele două în cadrul Festivalului de Teatru ”FestTeammArt”, ediția a XIV-a.
Din distribuție fac parte Laura Gîrbovan, Cristian Alexandru, Ancuța Cosovanu, Cristina Velici și Constantin Goloșie.
Light Design: Sergiu Cristian Sfercoci; videoproiecție: Filip Sandu; sound design: Ovidiu Savu – Ioniță; scenografie: Matei Vladimir Colțeanu; regia artistică: Anca Maria Colțeanu.
”Vin de fiecare dată cu mare plăcere și emoție, pentru că țin foarte mult la publicul pe care l-au avut piesele mele aici. Spectacolele pe care le-am regizat la Lugoj au fost apreciate, au participat și la festivaluri, au avut niște rezultate care m-au bucurat, au fost în turnee, au luat și premii. M-a bucurat să găsesc expuse aici diplomele primite de-a lungul anilor. Am montat la Lugoj piese de care m-am simțit legată sentimental, cum este și această poveste, după Enciclopedia zmeilor”, a declarat cunoscuta regizoare, în cadrul conferinței de presă care a avut loc vineri, 18 noiembrie, la teatrul municipal.
Anca Maria Colțeanu a ajuns la Lugoj cu ani în urmă, la invitația regretatului om de cultură, profesorul Nicolae Blidaru, director al Casei de Cultură a Municipiului şi al Teatrului Municipal ”Traian Grozăvescu”.
De numele lui se leagă, în 1992, inițierea primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru Amator, devenit ulterior FestTeamArt.
”E foarte important ce a reușit să facă și să mențină aici domnul Blidaru, mai ales în ceea ce privește teatrul. Mi se pare foarte important că a existat această supapă de exprimare a comunității, în fiecare om există ceva frumos și bun și oamenii au nevoie să se manifeste. Îi apreciez mult pe cei care în afara preocupărilor zilnice – muncim cu toții ca să trăim – își fac timp pentru pasiunile lor. Vorbim mereu de comunitate, adesea termenul este golit de sens, dar aceștia sunt oamenii care duc înainte comunitățile din care fac parte”, a declarat Colțeanu, pentru ”Redeșteptarea”.
Întrebată despre importanța inițiativelor private în ceea ce privește teatrul, Anca Maria Colțeanu s-a referit la Asociația Tu și Eu:
”Am răspuns cu bucurie când Cristi (n.r. – Cristian Alexandru) m-a chemat pentru acest spectacol. Inițiativele de acest gen aduc un suflu nou, aduc noi actori capabili să se exprime pe scenă. Este excelent faptul că proiectul a fost apreciat și a primit finanțare. De altfel, noi am discutat și am pus la punct mai multe idei, care ar putea prinde viață în viitor”.
Despre piesa ”Animicșiutorul”, ea a mărturisit că a ajuns la acest spectacol ”copilăresc pentru oameni mari”, care este o parabolă a vieții, ”fiind mereu preocupată de basm și de transpunerea lui scenică. Tot cu un basm mi-am dat și lucrarea de licență, la Piatra Neamț, mai exact cu Făt Frumos, după Eminescu. Am mai pus în scenă un basm și la Teatrul Odeon. Cartea de la care am plecat, Enciclopedia zmeilor, mi-a introdus-o în viață fiul meu. I-am cumpărat, când era mic, prima ediție a cărții, și a rămas fascinat de ea, indiferent de lecturile ulterioare. El a făcut și scenografia spectacolului, între timp a terminat și facultatea la Milano, a realizat și afișul”.
Actorul Cristian Alexandru, responsabil cu partea artistică și de organizare, a vorbit despre spectacol ca parte a proiectului ”Zmeul zmeilor”:
”Dorim ca acesta să facă parte din patrimoniul imaterial al Lugojului, pentru că va reprezenta Lugojul la festivalurile din țară și, să nu uităm că se apropie, anul viitor, Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023. Suntem o societate culturală tânără, venim cu un suflu nou, cu dorința de a face altceva, învățând în același timp de la cei care au experiență, iar asta se vede și din prezența profesioniștilor pe afiș”.
La final, managerul de proiect, Roxana Alexandru, a apreciat intuiția, determinarea și pasiunea regizoarei Colțeanu.
De această energie, s-au molipsit toți actorii implicați într-un proiect care ne invită să descoperim lumea fantastică a personajelor din basmele și folclorul românesc.