„Tanţa şi Costel” este numele piesei care va fi prezentată în premieră la Lugoj de către Teatrul Da din Reşiţa. Vineri, 7 septembrie, de la ora 19, la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj, actorul reşiţean Dan Mirea şi actiţa Ileana Căprariu din Lugoj vor interpreta îndrăgitele persoane ale lui Ion Băieşu „Tanţa şi Costel” este numele piesei care va fi prezentată în premieră la Lugoj de către Teatrul Da din Reşiţa. Vineri, 7 septembrie, de la ora 19, la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj, actorul reşiţean Dan Mirea şi actiţa Ileana Căprariu din Lugoj vor interpreta îndrăgitele persoane ale lui Ion Băieşu, al cărui text a fost special adaptat pentru acest spectacol de către Dan Mirea.
Povestea este arhicunoscută generaţiilor mai vechi, pentru care „Tanţa şi Costel” a reprezentat primul sitcom românesc. Costel, un achizitor de vite, şi Tanţa, casieriţă la alimentară, se întâlnesc din întâmplare în gară la Medgidia. Din această situaţie banală rezultă o cascadă de situaţii de un comic nebun, pus foarte bine în valoare de Ion Băieşu, în patru schiţe satirico-umoristice.
Însă numele celor doi amorezi anonimi a fost făcut cunoscut, între anii 1967 şi 1973, prin intermediul celor patru serii de televiziune, în adaptarea lui Titi Acs. Protagonişti au fost „monştri sacri” ai comediei româneşti: Coca Andronescu sau Vasilica Tastaman (Tanţa) şi Octavian Cotescu sau Dem Rădulescu (Costel). Pe lângă umor, mini-serialul a avut şi o muzică de cea mai bună calitate, cu refrene care se recunosc şi în ziua de azi. Cele patru episoade transmise de Televiziunea Română a acelor ani au fost: „În gară la Medgidia”, „De ce mă minţi cu atâta nepăsare?”, „Ce bine ne-nţelegem noi doi” şi „Revelion în doi”.
Un spectacol adaptat zilelor noastre. Aşa cum spuneam, adaptarea şi scenarizarea îi aparţin lui Dan Mirea, ca şi Teatrul DA, care este un proiect al său. Pe baza textului lui Ion Băieşu, Dan Mirea a încercat şi o trecere prin timp a celor două personaje, închipuindu-le ajunse la senectute. Întrebat în ce constă adaptarea, actorul Dan Mirea spune că „am scos unele replici şi am adăugat altele, am scos unele scene şi am introdus altele, faţă de textul iniţial. Mi-am imaginat scenele ca trecând din zece în zece ani. Prima este Gara, apoi Nunta, Concediul, Teatrul, Revelionul fiind ultima, când cei doi sunt deja la ultimii ani ai vieţii”. Ideea lui Mirea a fost să redea nişte personaje care să aibă relevanţă pentru tinerii din zilele noastre: „Cotescu spunea la un moment dat că unul dintre cele mai grele roluri din carieră a fost Costel, pentru că personajul e foarte complex, iar misoginismul bărbaţilor din noi nu ne dă dreptul să recunoaştem că, de multe ori, chiar aşa suntem în realitate. Mi-a fost foarte greu să merg pe varianta clasică, aşa că am încercat să fac acest spectacol făcând abstracţie de jocul lui Cotescu sau al lui Dem Rădulescu”.
„Seara de 7 septembrie va fi seara Ilenei Căprariu”. Dan Mirea spune că, pentru rolul Tanţei, a avut de optat între trei actriţe, din Timişoara, Reşiţa şi Târgu Mureş, dar în final a ales-o pe a… patra, Ileana Căprariu din Lugoj. „Este foarte talentată, acesta e unul dintre motivele principale pentru care am ales-o, dar mai ales rolul îi vine foarte bine. O cunoşteam, am lucrat foarte bine cu ea în spectacolele montate la Lugoj, însă n-am ţinut cont de prietenia care ne leagă. Ileana are pur şi simplu toate datele personajului. Ea va avea o seară a ei la Lugoj, seara de 7 septembrie va fi seara Ilenei Căprariu!”, spune Dan Mirea.
Aşadar, iubitorii de teatru din Lugoj au ce vedea în această producţie care este o nouă ilustrare a colaborării excelente dintre teatrele din Lugoj şi Reşiţa, oraş în care piesa va fi prezentată două zile mai târziu, la 9 septembrie. Tichetele de acces se găsesc la Agenţia teatrală, iar preţul unui bilet este de 20 de lei.